U Trebinju je održan stručni sastanak kardiologa, koji je okupio renomirane stručnjake iz oblasti kardiologije i liječenja srčanih oboljenja.

Organizator sastanka je Udruženje kardiologa Srpske.

Cilj tradicionalnog skupa koji se već nekoliko godina organizuje u Trebinju je podizanje znanja, usvajanje najnovijih preporuka iz oblasti kardiologije zajedno sa kolegama iz Srbije – poručuju iz Udruženja kardiologa Republike Srpske.

– Ove godine imamo vrhunski eksperte iz Srbije iz oblasti neoninvazivne i invazivne kardiologije, odabrane teme, liječenje bolesti srca sa šećernom bolesti, predavanja vezana za najnovije lijekove koji se primjenjuju u kardiologiji – istakla je prof. dr Tamara Kovačević-Preradović, predsjednica Udruženja kardiologa Republike Srpske.

Na prvom mjestu kao uzrok smrti su upravo kardiovaskularna oboljenja i to u cijelom svijetu i ispred karcinoma- upozoravaju stručnjaci.

– Mi prema nekim tablicama spadamo u region koji ima veći rizik kardiovask oboljenja s obzirom na ekonomski status, sve što smo preživjeli, jako bitno da se sretnemo sa kolegama, da bi se region povezao i da bi se zajedno borili sa svim zadacima i problemima koje imamo – kaže prof. dr Ana Đorđević Dikić, predsjednica Udruženja kardiologa Srbije.

Trebalo bi da se naprave zajedničke tablice rizika za naše podneblje da znamo šta se kod nas dešava i prevencija treba da krene od malih nogu- kategorični su kardiolozi.

 

Izvor: RTRS