U Sportskoj dvorani “Miloš Mrdić” u Trebinju jučer je u organizaciji Judo kluba Leotar održano državno prvenstvo za seniore i seniorke.

 

 
Na prvenstvu je nastupilo 28 klubova sa oko 150 takmičara i takmičarki.

U veoma jakoj konkurenciji po 21. put za redom naslov prvaka Bosne i Hercegovine u individualnoj i ekipnoj konkurenciji za muškarce osvojio je Judo klub „Bosna“ Sarajevo sa osvojenih 17 bodova, druga mjesta sa osvojenih 11 bodova podjelili su Judo klubovi „Famos“ Istočno Sarajevo i „Leotar“ Trebinje, dok je mostarska „Borsa“ sa 6 bodova zauzela treće mjesto.
U ženskoj konkurenciji po peti put za redom najuspješnije su bile takmičarke Ženskog Judo kluba „Sarajevo“ Sarajevo, koje su ubjedljivim pobjedama sa osvojenih 26 bodova osvojile naslov prvaka Bosne i Hercegovine u individualnoj i ekipnoj konkurenciji, drugo mjesto je osvojio Judo klub „Zvijezda“ Banja Luka sa 6 bodova i treće mjesto Judo klub „Prijedor“ Prijedor sa 4 boda.
Osvajači zlatnih medalja po kategorijama za seniore su -60kg Andrej Zurovac, -66kg Petar Zadro, -73kg Filip Stojak, -81kg Nikola Mišković, -90kg Rijad Dedejić, -100kg Stefan Šiljegović, +100kg Harun Sadiković.

Osvajačice zlatnih medalja po kategorijama za seniorke su -48kg Ema Brkanić, -52kg Selma Sejdinović, -57kg Anđela Samardžić, -63kg Ivana Kukić, -70kg Aleksandra Samardžić, -78kg Barbara Ćikić, +78kg Larisa Cerić
. Naglašavmo rezultat Eme Brkanić u kategoriji -48kg, koja je kao najmlađa takmičarka ovog prvenstva sa svojih 15 godina osvojila prvo mjesto i pobjedila višestruku prvakinju BIH Dejanu Komljenović.
Ovim rezultatom je pokazala da dolaze nove nade judo sporta u BIH i kreće stopama svojih stariji klupskih kolega. Za najuspješnije takmičare ovog prvenstva proglašena je Larisa Cerić i Stefan Šiljegović.

Za najuspješnije takmičare ovog prvenstva proglašena je Larisa Cerić i Stefan Šiljegović.

Odlični nastupi i kvalitetne borbe svih takmičara na državnom prvenstvu dobar su znak pred predstojeći Evropski kup – Top ranking „Sarajevo open 2016“, koji će se održati 19. i 20. marta ove godine na Ilidži.
Seletor seniorskog BH tima Branislav Crnogorac posebno je zadovoljan sa formom svojih reprezentativaca, a prije svih sa Harunom Sadikovićem, Petarom Zadrom, Rijadom Dedejićem, Filipom Stojakom i Stefanom Šiljegovićem, dok su kod žena izvanrednu formu pokazale Larisa Cerić, Aleksandra i Anđela Samardžić, Selma Sejdinović, Ema Brkanić i Ivana Kukić.

Izvor: sportsport.ba