Вечерас је у Културном центру Требиње одржана свечана академија поводом 12. маја – Дана Војске Републике Српске, у организацији Удружења дјеце погинулих бораца “Насљеђе”.

У једноипочасовном програму присутни су се евоцирали успомене на истинске ствараоце Републике Српске, војнике и официре Војске РС који су у протеклом отаџбинском рату својом борбом и животима ударили темеље данашње Републике.

Уз пригодан културно-умјетнички програм приказан је и кратки документарни филм “Хероји Републике Српске”, настао у продукцији УДПБ “Насљеђе”.

Испред организатора присутним се обратио Саша Пешикан, предсједник УДПБ “Насљеђе”, који је истакао да данас многи заборављају жртву коју су дали борци ВРС током одбрамбено-отаџбинског рата, те да је данас потребно много више народног јединства, које су у најтежим временима управо показали борци Војске Републике Српске.

Градоначелник Требиња Лука Петровић је у свом излагању истакао да колико год држава помагала борачке категорије, увијек остаје простор да се учини више и да ће локална градска администрација увијек тежити да на све доступне начине задовољи потребе ових породица.

На свечаној академији су говорили и проф. др Милош Ковић, познати историчар из Београда, др Горан Комар, историчар из Херцег Новог, пјесник Новица Телебак и Милана Бабић из Требиња.

 

Херцеговина Промо, мај 2018.