Na redovnom 16. zasjedanju Skupštine grada Trebinje usvojen je prijedlog programa rada Skupštine grada Trebinje za 2014. godinu; izvještaj o odlukama koje je komisija za dodjelu subvencija dijela kamata za kredite iz IRB-a donijela u periodu od 1.1.2013-31.12.2013.godine; prijedlog rješenja o razrješavanju članova Odbora za kontrolu praćenja primjene kriterija i namjenskog korištenja sredstava, te prijedlog rješenja o imenovanju članova Odbora za obilježavanje stogodišnjice Prvog svjetskog rata.

Na sjednici je usvojen i prijedlog Odluke o kriterijima postupka za dodjelu kredita i uslovima za korišćenje kredita iz sredstava ostvarenih po osnovu Zakona o naknadama za korišćenje prirodnih resursa u svrhu proizvodnje električne energije. Ovom odlukom se, kako je na sjednici rečeno, jasnije definišu uslovi kreditiranja, namjena kreditnih sredstava, kategorije korisnika kredita, zapošljavanje, pristupi kreditnoj liniji.

Uz navedeno, pomenutom Odlukom povećana su kreditna sredstava na 1.000.000,00 KM za preduzetnike i privredna društva, te za porodična poljoprivredna gazdinstva sredstva su povećana na 30.000,00KM. Prema mišljenju većine odbornika, ovakvim povećanjem kreditnih sredstava doprinijeće se većem odzivu korisnika kredita i posljedično intenzivnijem zapošljavanju u Trebinju.

Prema onome što je gradonačelnik Trebinja danas rekao, suština donošenja Odluke jeste intenzivniji podsticaj zapošljavanju građana Trebinja, odnosno stimulisanje potencijalnih korisnika kredita da uposle veći broj lica sa evidencije Zavoda za zapošljavanje FilijaleTrebinje. Vučurević je nakon sjednice u izjavi za medije rekao da postoje jasni kriterijumi za dodjelu kredita, a da će krediti biti dodjeljeni onima koji imaju mogućnost da zapošljavaju i izmiruju kreditne obaveze.

Pored pomenutog, na današnjoj sjednici usvojen je i prijedlog Odluke o usvajanju programa uređenja građevinskog zemiljišta za 2014. godinu. Program je sačinjen u skladu sa Budžetom grada Trebinja za 2014. godinu, odnosno u skladu sa dijelom sredstava koji se izdvaja za kapitalne rashode. Prema programu, sredstva namjenjena za infrastrukturu iznosiće 4.007.500,00 KM.

 

Izvor: Grad Trebinje / M.K.