Емир Кустурица, поново је главна тема међу Требињцима и то због одлуке градских одборника да му уступе нови, мултиплекс биоскоп у граду, преноси портал АТВ.


Док заговорници тврде да ће културна сцена у Требињу бити на добитку, противници питају гдје је прослављени режисер био прије реновирања Културног центра, кад су се филмови приказивали са пројектора старог скоро пола вијека.

Градоначелник тврди да се у писму намјере, Кустуричино привредно друштво Лотика, обавезало да ће изградити још двије биоскопске сале, а након истека десетогодишњег уговора, мултиплекс биоскоп биће враћен граду.

“Ми имамо бенефит што нам узимају једног радника и што нам је уштеда у буџету града 20.000 марака годишње и велику корист од мултиплекс биоскопа. И то ће на крају крајева бити веома позитивна ствар не само за Требиње, него и за Херцеговину”, рекао је градоначелник Града Требиња Лука Петровић.

“Можемо поставити питање, да ли је комерцијализација у осталим градовима и општинама РС доњела добро или ипак да питамо заинтересоване за овакве врсте аранжмана гдје су били прије реконструкције Културног центра”, рекао је Зоран Анђушић, одборник ПДП-а.

Највећу замјерку опозицонари имају на расподјелу прихода. Наиме, предвиђено је да двије трећине новца од продаје улазница добије Лотика, а Културном центру остаје трећина, плус трошкови одржавања. Културњаци, засад, не би о замјеркама. Биоскопске сале, поред новог власника, и даље ће, кажу, остати њима на располагању.

“Биоскопску салу ми задржавамо у потпуној употреби, осим за пројекцију филмова, која би ишла у поподневним часовима, а све конгресне или неке врсте семинарских активности Културни центар може да одржава и у биоскопској сали”, рекао је Миљан Вуковић, уредник за културна дешавања у Култруном центру.

Градски оци се уздају и у велико улагање које је Кустурица најавио у писму најмере, а ради се о милион и двјеста хиљада марака, иако опозиционари и ту имају замјерку, јер тврде да није прецизирано у ком периоду та инвестиција може да се очекује.

Оно што се очекује је да ће двије нове, бисокопске сале бити изграђене у наредна три мјесеца. За разлику од досадашње – седмичне, пројекција филмова планирана је свакодневно.

Извор: АТВ