Grad Trebinje će se i ove godine priključiti obilježavanju 05. juna – Svjetskog dana zaštite životne sredine.

U svijetu se na ovaj dan pokreću brojne aktivnosti u koje je uključena javnost, a koje propagiraju odgovorniji odnos prema okruženju. U pomenute aktivnosti se jednako uključuje i vladin i nevladin sektor.

Centralna manifestacija obilježavanja u Trebinju je „Eko maraton“ sa početkom u 10:00 časova. Učešće će uzeti 150-oro djece iz sve tri trebinjske osnovne škole. Start trke je kod spomenika Jovanu Dučiću, a dalja ruta je: kružni tok kod Vatrogasnog doma – ulica Кralja Petra prvog Oslobodioca –kameni most- most Iva Andrića- spomenik Jovanu Dučiću.

Nakon proglašenja pobjednika i dodjele priznanja za sve učesnike maratona, na Gradskom trgu biće postavljen štand na kojem će se dijeliti sadnice cvijeća, a na obilazici, kod mosta Branilaca Trebinja biće zasađeni oleanderi.

Takođe, planirano je da nadležne službe pristupe akciji uređenja gradskih javnih i zelenih površina, a učešće će uzeti Кomunalno preduzeće, Sportsko ribolovno društvo, JU „Ekologija i bezbjednost“, Dobrovoljno vatrogasno društvo, Civilna zaštita Hidroelektrana na Trebišnjici kao i ostale institucije, organizacije i pojedinci, koji budu željeli da se odazovu javnom pozivu.

Iz Gradske upravesu pozvali sugrađane da se priključe obilježavanju Svjetskog dana zaštite životne sredine i daju svoj doprinos očuvanju, zaštiti i unapređenju životne sredine, komunalne i zdravstvene higijene, odnosno da daju svoj doprinos ljepšem izgledu grada.

 

Izvor: Grad Trebinje