Puštanjem u rad novoizgrađenog rezervoara u Kršu, danas je ozvaničen završetak prve faze projekta rekonstrukcije i dogradnje sistema trebinjskog vodovoda koji će obezbijediti veće rezerve vode i kvalitetnije snabdijevanje za prvu i drugu zonu.

 
Novoizgrađeni rezervoar, čija izgradnja se finansira iz kreditnog aranžmana sa Evropskom investicionom bankom, u rad su pustili šef tima Vlade Republike Srpske za projekat “Vodovod i kanalizacija Republike Srpske” Radmila Mihić i gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević.

Zapremina rezervoara je 2.000 metara kubnih vode i sekundarnom vodovodnom mrežom povezan je sa dva novoizgrađena potisna cjevovoda – prema centru grada i Podgljivlju, ukupne dužine oko dva kilometra.

Vrijednost prve faze projekta rekonstrukcije i dogradnje sistema trebinjskog vodovoda iznosi dva miliona KM.

Mihićeva, koja je i pomoćnik ministra finansija Republike Srpske, istakla je da je zahvaljujući dobroj saradnji i posvećenosti Gradske uprave, Trebinje ušlo među pet lokalnih zajednica koje su uspješno okončale radove na prvoj komponenti obnove vodovodnog sistema, od ukupno 29 opština obuhvaćenih ovim projektom.

Ona je dodala da je riječ o veoma povoljnom kreditnom aranžmanu sa rokom otplate od 25 godina i osam godina grejs perioda, te kamatnom stopom od svega 1,5 odsto, uz koji dolaze i značajna grant nepovratna sredstva Evropske komisije i Švedske razvojne agencije SIDA.

“Ovaj ugovor je bio finansiran sa 50 odsto grant sredstava, a 50 odsto je kreditno zaduženje. Očekujemo da će na narednom ugovoru o radovima između 35 i 50 odsto ugovorene vrijednosti biti grant sredstva”, rekla je Mihićeva i dodala da je plan da krajem ljeta ili početkom jeseni bude raspisan tender za narednu fazu radova.

Vučurević je rekao da će nakon ove dogradnje sistema, prva i druga zona snabdijevanja imati veće količine vode i bolji pritisak, te napomenuo da je već osjetan novi kvalitet u vodosnabdijevanju jer je sistem pušten u probni rad prije dva dana.

Zahvalivši za korektnu saradnju timu Vlade Republike Srpske zaduženom za projekte rekonstrukcije vodovodnih sistema u lokalnim zajednicama Republike Srpske, Vučurević je podsjetio da je vrijednost radova prve komponante projekta dva miliona KM, te da je izvođač bio “Radis” iz Istočnog Sarajeva.

On je rekao da je već kompletirana dokumentacija za raspisivanje tendera za izvođenje radova druge komponente, podsjetivši da je ukupna visina dogovorenih kreditnih sredstava Evropske investicione banke namijenjenih za obnovu i dogradnju sistema vodovoda i kanalizacije u Trebinju oko 5.600.000 evra.

Izvor: Srna