Za Trebinje se često kaže da je grad sunca i platana, a upravo je druga navedena stavka prethodnih mjeseci u žiži interesovanja lokalne i šire javnosti s obzirom na truležna oboljenja nekoliko stogodišnjih stabala u centru grada i potencijalno moguću sječu simbola grada.

Na poziv trebinjskog gradskog Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove danas je tim sertifikovanih stručnjaka iz Njemačke obavio uzimanje uzoraka za analizu zdravstvenog stanja stabala platana u centru grada. Nakon elaboracije biće poznato kakvo je mišljenje njemačkog tima i koje mjere je neopodno preduzeti.

Kao što je ranije naš portal pisao najstariji platani u Trebinju posađeni su za vrijeme austro-ugarske aneksije 1895. godine i to je upravo 16 stabala koji okružuju ljetnu baštu hotela “Platani”. U ovom periodu poklanjala se velika pažnja uređenju ulica i trgova, a današnji urbani centar grada je upravo u vremenu do Prvog svjetskog rata dobio svoj prepoznatljiv izgled. Dugi niz godina, uključujući i one ratne i prve poslijeratne godine, o ovim drvenim gorostasima koji pružaju nadaleko poznatu hladovinu i okrijepljenje u vrelim ljetnim danima nije vođeno dovoljno računa. Tek je posljednju deceniju lokalna vlast uvidjela potrebu za ozbiljnijem pristupu problemu obolijevanja ovih stabala, ali postavlja se pitanje da li je to bilo kasno i da li će nas priroda kao i nebrojeno puta prije kazniti za nemar i indolentnost.

 

HP, april 2015.