Svevlad Hoffman, savjetnik direktora Granične policije BiH je za Klix.ba rekao da su na granični prijelaz u Neumu stigli službenici Zavoda za javno zdravstvo FBiH koji će zajedno sa pripadnicima Granične policije u skladu sa zakonom obaviti sve potrebne mjere na kontroli ovih turista. Potcrtava da nema nikakvog razloga za paniku.

On je potvrdio informaciju da će navedeni kineski turisti prenoćiti u Neumu. Nije nam mogao reći gdje će se dalje uputiti.

Saznajemo da su ovi turisti prethodno posjetili Plitivička jezera, pa su se uputili za Dubrovnik. Na tom putu već su jednom prešli granični prijelaz na granici BiH, tačnije kod Kleka, pa su prošli kroz Neum prema svojoj destinaciji. Po povratku iz Dubrovnika opet će preći granični prelaz na granici s BiH i odsjesti u Neumu.

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak za 24sata.hr je izjavio da će se ovi turisti uputiti prema Sarajevu.

“Nema apsolutno razloga za paniku. U Hrvatsku su ušli zdravi, i nije bilo razloga zadržavati ih ovdje. Drže se uputstava koja su dobili, njihov je vozač upoznat sa situacijom, i sve je u redu”, kazao je Capak dodavši da su kineski turisti u Hrvatskoj proveli samo jednu noć.

Ranije danas naš portal je prenio informaciju o mogućem kretanju ovih turista rutom preko Trebinja, jer je najčešći pravac turista iz Dubrovnika preko graničnog prelaza Ivanica, ali se ta pretpostavka srećom pokazala kao netačna.

 

HP / Klix.ba