Научним скупом “Поетика Милутина Бојића” започет је данас симпозујум о пјеснику Милутину Бојићу, у оквиру традиционалне културне манифестације “Дучићев дан” у Требињу. Овогодишњи симпозијум организован је у знаку сјећања на пјесника, односно обиљежавања стотину година од његове смрти, а 125 година од његоворг рођења.


Скуп је отворио градоначелник Требиња Лука Петровић, поздравивши учеснике, те лауреата Дучићеве награде за 2016. годину пјесника Гојка Ђога.
„Морам рећи да жалим што сличних научних скупова, што доносе нове погледе па и колективне синтезе, немамо више и у другим доменима. Због тога данас овдје могу да кажем – да ћемо овакве скупове посебно његовати и у оквиру Дучићевих светковина и других пројеката у оквиру Требињског културног љета – и свих оних скупова на којима ћемо темељити Дучићев пројекат Требиња – града културе,“ истакао је градоначелник.
Светлана Шеатовић, руководилац едиције са Института за књижевност и уметност Београд, је рекла да је Бојић “песник националниг интегритета, чији се живот рано завршио”. Она је додала да је овај пјесник, за свега 25 година колико је живио, иза себе оставио четири тома сабраних дјела и отворио најважнија национална питања. Шеатовић је у свом обраћању нагласила да је Милутин Бојић учесник различитих активности везано за анексију Босне те да се активно залагао за ослобођење свих Срба под окупацијом.

IMG 3943
Скупу се обратио и члан Савјета дучићевих вечери поезије проф. Јован Делић који је изразио задовољство због сарадње Института за књижевност и уметност Београд и Града Требиња. Делић је истакао да је ово десети јубиларни сусрет.
“Био бих несрећан да сарадња Института за књижевност Београд и Града Требиње, у који сам уложио добар комад живота и интелектуалне енергије, није настављена. Нисмо дошли празноруки, већ са Зборником, захвални на гостопримству и подршци који је овај град пружао и пружа,” казао је Делић.

IMG 3917
Саопштивши да је завршен IX Зборник под називом Песничке теме и поетички модели Алексе Шантића, Делић је рекао:
„Нема данас мјеста под сунцем, то више није ни Шантићев Мостар, гдје је природније, прикладније и љепше по први пут представити зборник радова о Алекси Шантићу, тек други икада приређен, него што је Дучићево мило Требиње.“
Након обраћања, проф. Делић је градоначелнику Требиња уручио Зборник Песничке теме и поетички модели Алексе Шантића. Светлана Шеатовић је такође уручила збирку пјесама под називом Песме бола и поноса Милутина Бојића.

IMG 3938
Вечерас, од 18 часова, у Музеју Херцеговине биће уприличена промоција Зборника и изложба под називом “Српске иконе од 16. до 18. вијека из цркава и манастира са простора БиХ”.

Извор: Град Требиње