U protekla 24 časa u Trebinje su pristigli rezultati testova poslatih prethodnih dana na analizu, a novi virus korona potvrđen je kod još 49 lica.

Ono što je najzabrinjavajuće je činjenica da je u pitanju izuzetno visok procenat pozitivnih testova od ukupno urađenih. Prema nezvaničnim saznanjima našeg portala ovaj procenat je preko 70%.

Ljekarski timovi rade punom parom, a prethodnih dana je povećan broj testiranja lica koja se po proceduri prvo javljaju timovima porodične medicine, tako da prognoze za naredne dane nisu optimistične ako se zadrži trend procenta pozitivnih u odnosu na broj testiranih.

Uz test u izdvojenoj ambulanti rade se i analize krvi, a po potrebi se pacijenti upućuju i na rentgensku dijagnostiku pluća.

Ono što otežava procedure jeste podatak da se na rezultat testa čeka više dana.

Ako su tačna predviđanja epidemiologa da je broj stvarno zaraženih i potencijalnih prenosilaca virusa i do pet puta veći od potvrđenog broja zaraženih, jasno je da je novonastala situacija u Trebinju izuzetno zabrinjavajuća.

Ukupno je u Republici Srpskoj u protekla 24 časa izvršeno testiranje 1.408 laboratorijska uzorka, a virus korona potvrđen je kod 630 osoba, što je oko 45% pozitivnih u odnosu na broj testiranih.

 

HP, oktobar 2020.