Događaj pod nazivom „Sva lica pristupačnosti“ održan je  danas  na Trgu Slobode u Trebinju, gdje su svi prisutni imali priliku da   razgovaraju sa predstavnicima organizacija civilnog društva i učesnicima projekta.

 

Da u BiH život osoba sa invaliditet nije dobar kaže jedna od organizatora ovog projekta Sanja Đermanović: „Zbog toga smo mi ovaj projekat napisali. Moram istaći da je ovo prvi projekat u našoj državi koji predvodi organizacija osoba sa invaliditetom, a to je Organizacija UDAS u partnerstvu sa Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Udruženjem građana ”Nešto Više”, Sarajevo“.

Miroslav Andrić, ispred Udruženja amputiraca Trebinje objašnjava da se neke stvari moraju mijenjati kada su osobe sa invaliditetom u pitanju.

„Mi smo tu da dokažemo da se možemo baviti i sportom i svim poslovima za koje smo sposobni. Dosta toga je urađeno do sada ali su najveći problemi i dalje te neke fizičke barijere. Recimo, imamo pristup u prizemlje, a nemamo na spratove ili kabinetsku nastavu. Vječiti problem je ta borba sa ortopedskim pomagalima i potrebno je to riješiti jer imamo mlade ljude u kolicima”,navodi Andrić.

Da su ortopedska pomagala jedan od najvećih problema, potvrdila je i Milica Ijačić, odbornik u Skupštini Grada.

„Ja kada govorim o barijerama mogu reći da je to najveća barijera sa kojom se osobe sa invaliditetom susreću. Ako nemamo odgovarajuća kolica kojima možemo da se krećemo, mi ne možemo iz kuće. Džaba nam onda što su riješene prepreke na ulici, ulazi u javne ustanove kada nemamo kvalitetna kolica. Naravno da treba rješavati i ostale probleme i ja bih se ovom prilikom osvrnula na problem gluvonijemih osoba jer u Hercegovini nemaju tumača za njihov jezik i svakodnevno se susreću sa tom problematikom kako da prenose informaciju ili da je dobiju“, istakla je Ijačić.

Mijat Šarović, potpredsjednik Skupštine Grada Trebinja kaže da je Grad Trebinje jedan od pet lokalnih zajednica gdje se intezivnije vodi projekat – ravnopravno različiti.

„Sam naziv govori da mi svi nismo isti i da svi imamo neke različite potrebe i poteškoće. Upravo podršča lokalne zajednice, stvara preduslove da osobe sa invaliditetom imaju bolji i kvalitetniji život. Grad Trebinje godinama podržava rad nevladinih organizacija koje se bave pravima osoba sa invaliditetom i pruža im različite oblike podrške kao što su finansijska, učešće u sufinansiranju nekih projekata koje finansira Evropska unija … I možemo reći da su osobe sa invaliditetom u potpunosti prihvaćene, prepoznatljive u Trebinju i da ih zajednica bez ikakvih predrasuda prihvata“, objasnio je Šarović.

Prikazana je i alternativna muzejska postavka slika „Muzej pristupačnosti“, koja za cilj ima podizanje svijesti o svakodnevnim preprekama sa kojima se osobe sa invaliditetom suočavaju.

Projekat se aktivno provodi u 5 gradova – u Banjoj Luci, Bijeljini, Sarajevu, Trebinju i
Tuzli, u kojima će se organizovati javni događaji unutar kampanje „Sva lica
pristupačnosti“ sa ciljem animiranja javnosti o načinima poboljšanja kvaliteta života i
integracije osoba sa invaliditetom.

Projekat „Zajednice različitih, ali ravnopravnih građana“ finansira Evropska unija, a realizacijom projekta žele se ojačati kapaciteti mreže žena sa invaliditetom i mreže
žrtava mina UDAS.

 

 

 

HP, februar  2020.