Danas se novinarstvom bavi svako. To i nije vijest. Danas su informacije, bez cenzure, dostupne svima. Ni to nije vijest. Ako ste besposleni, znate pomalo da fotkate možete da imate internet portal?! Ni to nije vijest. Ako ste još malo i ambiciozni, možete da poželite da upravo vaš portal bude naj,naj,naj gledaniji. Možete i da pokušate da na svoje stranice dovedete SVE BUDALE OVOG SVIJETA, jer Bože moj, svi oni su publika i svi će oni biti još jedan broj u vašem notesu gledanosti … Pa ni to nije vijest.

ALI NE CIJENITI VRIJEDNOST LJUDSKOG ŽIVOTA, POSEBNO MLADOG, to i u ova blentava vremena ipak jeste vijest !!!

Ili bi trebala da bude …

Prije tri dana u Trebinju se desila teška saobraćajna nesreća u kojoj je život izgubio dvadesetdevetogodišnji mladić, vozač motocikla. Vijest plasirana kao agencijska pojavila se u velikom broju medija u BiH, ali su pojedini internet portali iz grada na Trebišnjici prevršili svaku mjeru u načinu na koji su prezentovali i eksploatisali ovu informaciju.

Jedan “ugledni” lokalni portal nekoliko puta je objavljivao priču o nesrećnom događaju, baveći se najsitnijim detaljima vezanim uz ovu tragediju sve dok i ime nesrećnog mladića nisu stavili u sami naslov vijesti. Da stvari budu još skandaloznije, ovim “sijačima informacija” su šaka pale fotografije sa lica mjesta pa su svi mogli da vide kako se tragedija i desila. Kakvi su ljudi u pitanju, stvarno vam nebih znao reći ali su našli za shodno da pišu (a u tome su im društvo pravila i neka još “Veća novinarska imena”) i o tome kako je pokojnik imao i ranije nekakvu saobraćajnu nesreću… Kao da to ima nekakve veze sa nesrećnim događajem i može da sudi o nečemu ?!

Treba li se pitati šta je mjera i šta treba da predstavlja dozu, bar djelimične, novinarske uljudnosti ??? Treba li ovim “piskaralima” reći da neko kome se desi nešto ovako strašno ima svoje roditelje, prijatelje, braću, sestre i ostale koji bi željeli da ih pamte onako kako je to najljepše. Zar je želja da se privuku BUDALE na njihove stranice veća i od hrišćanske misli o UPOKOJENJU DUŠE.

Da ne idem dalje … a ipak moram reći da vam ista “piskarala” redovno serviraju priče o vjeri i duhovnosti ???!!!

DA BI OVA PRIČA BILA POTPUNA NAPISAO BIH JOŠ DA SU OVI “LJUDI” NA DRUŠTVENIM MREŽAMA, NA STRANICAMA GDJE SU OPISIVALI OVAJ TRAGIČNI DOGAĐAJ, PRIKUPILI 86 KRETENA KOJI SU NA OVU VIJEST KLIKNULI “LIKE” (u prevodu: “SVIĐA MI SE”) ??? !!!

Ne bih dalje !!!

I previše toga je rečeno umjesto običnog: “Pokoj ti duši i laka ti crna zemlja”.

 

Bojan S. , HP mart 2014.