Prvi omladinski pozorišni kamp i festival “Agon”, na kome učestvuje oko pedeset mladih glumaca i pozorišnih radnika iz Zavidovića, Doboja, Bugojna, Gradnića (Čitluk) i Trebinja, u organizaciji Kulturne scene “Male stvari” Trebinje održava se u gradu na Trebišnjici.

U pitanju je prvi ovako neobičan projekat u Bosni i Hercegovini, u kome mladi ljudi, u  okviru dramskih radionica, koje se realizuju u prirodi, uče i istovremeno prikazuju svoja dramska ostvarenja.

Sve je, kako kaže idejni tvorac i direktor Kulturne scene “Male stvari” iz Trebinja Željko Milošević, poteklo spontano, još prije tri godine, uviđajući da je mladim ljudima potrebna nova energija i obilne stvari činiti neobičnim.

“Došli smo na ideju da se i pozorišna djelatnost može učiniti neobičnijom, odnosno probe i radionice se ne moraju odvijati u zatvorenom i zagušljivom prostoru, već u prirodi, na otvorenom, gdje se dobija i inspiracija i polet za igru”, objašnjava Milošević.

Edukaciono-okupacioni kamp se održava na Ušću u izletištu Lastva, kod Trebinja, a sa mladim glumcima rade pozorišni radnici Slađana Zrnić, prvakinja Narodnog pozorišta RS iz Banjaluke, a glumac Miroljub Mijatović, doktorand dramske pedagogije Univerziteta u Zagrebu i rukovodilac Dječije scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, prenosi znanja na radionicama procesne drame.

Performans koji su pripremili mladi ljudi, učesnici kampa i radionica, sa glumicom Slađanom Zrnić održaće se  u 22 časa u centru grada, između dva objekta Hotela Platani, ali ako to dozvole vremenski uslovi, u suprotnom performans će se održati u sali JU Dom mladih Trebinje.

Poslije toga, oko 22:45 časova uslijediće dodjela zahvalnica i nagrada 1. Omladinskog kampa i festivala AGON čime će ovogodišnji festival biti zatvoren.

Izvor: Nezavisne novine