Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić rekao je da će 650 hektara zemlje na području Trebinja narednih nedjelja biti stavljeno u funkciju da bi se svaki hektar obrađivao ili po osnovu koncesije ili zakupa.

 

 
Mirjanić je istakao da je o ovom pitanju i određenim procedurama razgovarao i sa rukovodstvom gradske administracije, te dodao da na području Srpske ima još područja na kojima treba provesti opsežna istraživanja, da bi sve što je raspoloživo bilo stavljeno u funkciju proizvodnje.

Mirjanić kaže da će najveći broj krupnijih poljoprivrednih proizvođača koji su orijentisani za tržišnu proizvodnju moći da aplicira svojim zahtjevima za dobijanje tog zemljišta.

“Vlada Srpske već duže veoma aktivno radi na uspostavljanju prave slike stanja zemljišta na području cijele Republike, prije svega zemljišta državnog vlasništva, i napravili smo dosta dobrih poteza kada je riječ o inventarisanju, određivanju zemljišta po njegovoj namjeni, stavljanju u funkciju proizvodnje”, naveo je Mirjanić.

On ističe da će biti proveden postupak pravno utemeljen i da će svi koji žele da obezbijede dodatne površine imati priliku da ih dobiju.

Mirjanić kaže da je sa proizvođačima, tokom dvodnevne posjete Hercegovini, razgovarao i o tome da se inventariše i zemljište koje nije produktivno i van funkcije je, bilo da je riječ o zaraslom ili o plavnom zemljištu koje nije upotrebljivo.

“To zemljište ćemo evidentirati i utvrditi o kojim površinama je riječ, utvrditi vlasnički status i predložiti mjere kako i te površine staviti u fuknkciju proizvodnje”, naveo je Mirjanić i istakao da su interesi za zemljište sada veći nego što su ikada bili.

On je napomenuo da je bilo riječi i o problemu navodnjavanja i načinu njegovog rješavanja, te dodao da će u okviru Javne ustanove “Vode Republike Srpske” biti formirano odjeljenje koje će se baviti sistemom za navodnjavanje i stacionirano u Trebinju.

“Naći ćemo i modalitet finansiranja izgradnje sistema za navodnjavanje ne samo u Trebinju, već u cijeloj Srpskoj”, rekao je Mirjanić.

On je dodao da Vlada provodi projekat Svjetske banke za izgradnju irigacionih sistema na različitim područjima. “Mislim da ćemo i kada je riječ o navodnjavanju napraviti novi iskorak u razvojnom smislu”, istakao je Mirjanić.

On je napomenuo da je sa vinarima razgovarao o novom zakonu o vinima, s kojim su, kako kaže, zadovoljni svi vinari, te istakao da će svi oni učestvovati u izradi podzakonskih akata koji bi trebalo da afirmišu proizvođače u vinogradarstvu, kao i kvalitet koji će biti prepoznat na svjetskom tržištu.

Kao primjere dobre proizvodnje i poslovanja u Hercegovini, Mirjanić je, osim mljekare “Pađeni”, naveo i preduzeće “Ljekobilje” iz Trebinja čiji je vlasnik Dragan Anđelić, naglašavajući da je to jedan od kapaciteta koji uliva povjerenje u razvojnu orijentaciju.

“Ovaj kapacitet je vrijedan pažnje i biće značajan faktor i za povećanje plantažiranja smilja i organizovanog sakupljanja onog što nam je već priroda dala”, rekao je Mirjanić.

Ministar je danas, nakon preduzeća “Ljekobilje”, obišao i farmu muznih krava Ilije Stankovića, manastir Tvrdoš i preduzeća “Popovo Polje”.

Izvor: Srna