Gradonačelnik Trebinja u saradnji sa Akademijom likovnih umjetnosti Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Ambasadom Rumunije u Bosni i Hercegovini, Ministarstvom vanjskih poslova Rumunije i Rumunskim kulturnim institutom organizuje koncert u duetu soprana i gitare pod nazivom “Ljubavne pjesme” u izvedbi rumunskih muzičara Irine Iordachescu (sopran) i Bogdan Mihailescu (gitara).

 

Ovim koncertom, koji će biti održan u večeras  u 19 časova u Muzeju Hercegovine, u Trebinju će biti obilježene dvije decenije od osnivanja diplomatskih odnosa između Rumunije i Bosne i Hercegovine.

 

Ovaj kulturni dogadjaj je simbolična potvrda prijateljskih i bliskih odnosa umjetničkih i kulturnih krugova Rumunije i Bosne i Hercegovine, naročito onih iz Trebinja, kao i potvrda veoma dobre saradnje izmedju Ambasade Rumunije u Bosni i Hercegovini, gradonačelnika Trebinja i Akademije likovnih umjetnosti Trebinje Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Sopran Irina Iordachescu rodjena je u Bukureštu, u porodici muzičara. Njen repertoar uključuje sve od baroka do verismo opere. Usavršila se u izvodjenju djela Mocarta i bel canto pjevanja, naročito u izvodjenju djela Vinčenco Belinija i Djuzepe Verdija. Godine 1997. postala je laureat državnih muzičkih takmičenja kao što su: “Mihail Jora” – druga nagrada i “Ionel Perlea” – glavna nagrada i laureat medjunarodnih takmičenja u pjevanju poput: “G.B. Viotti” – Italija – Nagrada “Cesare Bardelli”; “Silvia Geszty” – Španija – treća nagrada; “Maria Callas” – Grčka – treća nagrada; “Vincenzo Bellini” – Italija – druga nagrada; “IVC s’Hertogenbosch” – Holandija – treća nagrada i Nagrada publike, druga nagrada takmičenja “Alfredo Giacomotti” u Italiji, 2013. godine.

Bogdan Mihǎilescu je 1984. osvojio prvu nagradu Državnog takmičenja u sviranju klasične gitare u gradu Sinaia. Nakon ovog uspjeha, počeo je intenzivno nastupati i podučavati u Rumuniji, Njemačkoj, Južnoj Africi i Velikoj Britaniji. U Londonu je usavršio nove tehnike na gitari kod profesora Garyja Ryana i Carlosa Bonella, redovno učestvujući na skupu master klase u okviru Kraljevske muzičke akademije. Svira sa prestižnim muzičarima u različitim formacijama, od dueta do kvinteta. Mihǎilescu svira na prvoklasnoj gitari RAMIREZ koju je lično odabrao u radionici poznatog graditelja gitara u Madridu 1995. godine.

 

Izvor: Univerzitet u Istočnom Sarajevu