U prvih šest mjeseci ove godine, na objektima komunalne infrastrukture u Trebinju napravljena je šteta od oko šest hiljada maraka. Počinioci ne biraju, uništavaju sve na šta naiđu. Iako se ovakvi slučajevi prijavljuju komunalnoj policiji, kao i CЈB, iz nadležnog odjeljenja ističu, da izvršioci uglavnom ne budu otkriveni.

 

Od komunalne opreme na meti vandala najčešće se nađu stubovi ulične rasvjete, kontejneri, slivničke rešetke, kameni slivnici, zaštitna ograda uz puteve kao i dječja igrališta. Nisu pošteđeni ni spomenici, ni oprema koja pripada obrazovnim ustanovama. Troškovi popravke idu na teret lokalnog budžeta, sa izuzetkom saobraćajnih nezgoda, u kojima je počinilac poznat, pa troškove snosi osiguranje.

– Apelovali smo na građane ali jednostavno se pokazalo da neko mora da bude uporniji- ili mi u postavljanju ili oni jednostavno da odustanu od uništavanja komunalne opreme – kaže Mirjana Ratković, načelnica Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove

Iz nadležnog odjeljenja su potvrdili da se vrlo često i zamijenjena oprema, ponovo nađe na meti vandala.

Građani negoduju, ističući zabrinutost i neophodnost strožijeg sankcionisanja počinilaca.

U toku protekle godine, šteta na uništenoj komunalnoj opremi iznosila je oko 10.000 maraka. Očito će se rješavanju ovog problema morati posvetiti mnogo veća pažnja i to od strane svih segmenata društva.

Izvor: RTRS