Da male porodične firme mogu biti veoma uspješne, primjer za to je destilerija “Anđelić”. Kako vlasnik i direktor Radoslav Rade Anđelić kaže da je sve počelo 1996. godine, kada je preduzeće osnovano.

 

Domaća kuća

– Bavimo se otkupom samoniklog ljekovitog bilja i šumskih plodova, proizvodnjom i preradom začina te eteričnih ulja. Počeli smo s dva ulja, a sada imamo 12. To su ulja od smilja, vrijeska, kleke, kadulje, srebrene i džinovske jele, lovora… Pored medicinskog i to isto bilje kao začin, prvenstveno lovor i vrijesak, bobice kleke i naravno ova naša kadulja – priča Anđelić i kaže da proizvode i čajeve, ali ne u filter vrećicama, nego bilje usitnjavaju, a da se vidi koje je.

Ljekovito bilje, čajeve, začine i eterična ulja izvozi u SAD, Francusku, Švajcarsku, Njemačku, Australiju, a od prošle godine osvajaju i japansko tržište.

– Svi naši proizvodi su organski i certificirani od međunarodnih kuća. Imamo certifikat za tržište EU, SAD i posebno za Švicarsku, a do kraja mjeseca trebali bismo dobiti i za Japan. Kvalitet je prema HASP-u i ISO 9001:2008. To je ono što nas razlikuje, jer sve što napravimo izvezemo – istakao je Anđelić.

anđelić eterična ulja 1

Posebno ističe domaću kuću “Organska kontrola” u Sarajevu, čiji certifikat posjeduju.

– Nijedna država s prostora bivše Jugoslavije nema svoju certifikacijsku kuću organske proizvodnje, nego samo ispostave svjetskih. BiH je u ovome lider, iako se o tome veoma malo govori – pojašnjava.

Mala gazdinstva

Ove godine očekuju povećanje od 30 posto, pogotovo ako uspiju otvoriti svoju maloprodajnu mrežu, za početak u Trebinju, a onda i u cijeloj BiH.

Anđelić dodaje da su u 2014. godini krenuli s plantažnim uzgojem ljekovitog bilja. Posađeno je 2,5 hektara. Očekuju da se uključe i mala gazdinstva i u tome vide budućnost.

– Cilj je da ove godine dođemo do finalnog proizvoda, jer naša ulja, pogotovo od smilja, nalaze se u najpoznatijim kremama na Zapadu. Uskoro bismo se trebali pojaviti na tržištu sa zaštitnom kremom za lice i ruke. Cijena kilograma eteričnog ulja od smilja je oko 1.600 eura, jer se prodaje na kilograme, za šta potrebno preraditi oko 800 kilograma smilja.

 

Turistička šansa

Anđelić smatra da je ovo i turistička šansa Trebinja. Ako bi turistima ponudili i promovirali Put mirisa, da budu nekoliko dana s beračima, biljke donesu u destileriju, da gledaju kako dobivamo ulje i sve i plate, naglašava Anđelić.

Koriste se i u aromaterapiji

Ulje od smilja sve više se koristi i u aromaterapiji. Posebno su zainteresirani Francuzi, Japanci, a Pacifički institut za aromaterapiju iz Los Anđelesa hoće isključivo ulje od smilja iz Trebinja. Više puta su i posjetili Trebinje.

 Izvor: avaz.ba