Za Trebinje se kaže da je grad sunca i platana i jedan je od najljepših gradova Bosne i Hercegovine i Republike Srpske.
Smješten je na rijeci Trebišnjici, jednoj od najvećih ponornica u Evropi, na obodu Trebinjskog polja, ispod planine Leotar. To je rodni grad čuvenog pjesnika Jovana Dučića.
Prvi put se spominje u 10. vijeku pod nazivom Tribunija, koji se kasnije promijenio u Travunija, a današnji naziv datira iz 16. veka.

 

U vrijeme uspona srednjevjekovnih država sa ovih prostora i u tursko doba Trebinje je bilo glavno odmorište i stanica karavana koji su išli iz Dubrovnika za Bosnu i Srbiju. U srednjem vijeku, nepunih 200 godina, Trebinje je bilo pod vlašću Nemanjića, a zatim pod upravom bosanskog kralja Tvrtka Kotromanića. Do dolaska turske okupacije vladari su bili Kosače, kao i u ostatku Hercegovine. U 17. vijeku bilo je središte kapetanije. U vrijeme Austrougarske ovaj grad je važan vojni centar opasan brojnim tvrđavama po okolnim visovima, koje i danas dominiraju ovdašnjim pejzažima i čekaju svoju turističku valorizaciju.

TB Welcome

 

U njegovom današnjem izgledu jasno se izdvaja staro urbano jezgro i nova gradnja. Za razliku od ostalih hercegovačkih gradova i gradića, u Trebinju je najviše izražena, u gradnji starih objekata, mješavina primorskih i orijentalnih uticaja.

Trebinje i Trebišnjicu krase i mostovi, a jedan od najljepših je Arslanagića most, sagrađen u drugoj polovini 16. veka. Sagradio ga je Mehmed-paša Sokolović. Tu su još i Kameni most, izgrađen 1953. godine, zatim Andrićev i Geljov most.

U Trebinju treba vidjeti i Hram presvete Bogorodice podignut na brdu Crkvina, koji je vjerna kopija manastira Gračanica na Kosovu i zato ga mnogi zovu hercegovačka Gračanica. Hram se može viditi sa svake tačke u Trebinju i smatra se najljepšom sakralnom građevinom u istočnoj Hercegovini. U hram su 2000. godine preneseni posmrtni ostaci pjesnika Jovana Dučića, po njegovoj posljednjoj želji.

U ovom gradu postoje izuzetni uslovi za vjerski turizam, jer je kroz vjekove podignuto puno vjerskih objekata – Pravoslavna crkva Preobraženja Gospodnjeg u centru grada čija je gradnja trajala od 1888. do 1908. godine, zatim manastir Tvrdoš posvećen uspenju presvete Bogorodice koji je od grada udaljen 4,5 kilometara. Prema narodnom predanju, manastir su osnovali sveti car Konstantin i njegova majka Jelena. Manastir svetih apostola Petra i Pavla je u Petrovom Polju, a manastir Duži posvećen je Pokrovu presvete Bogorodice. Tu je i Osman-pašina džamija sagrađena 1729. godine. Sadašnja katolička katedrala sjedište Trebinjsko-mrkanske biskupije, nekada crkva Blažene djevice Marije, podignuta je krajem XIX vijeka.

trebinje tabla-613x400

 

U starom gradu, u zgradi austrijske kasarne sa kraja XIX vijeka od 1952. godine nalazi se Muzej Hercegovine, sa svojim stalnim postavkama i legatima, Dučićevom zbirkom, stalnom etnološkom i arheološkom postavkom, te memorijalnom izložbom trebinjskog akademskog slikara Atanasija Popovića.

Najznačajniji kulturni događaj u gradu su, svakako, Dučićeve večeri poezije, manifestacija kojom se zvanično završavaju Trebinjske ljetnje svečanosti, a tu je i Festival festivala, skokovi sa Kamenog mosta, košarkaški kamp “Dejan Bodiroga”, te planinarska manifestacija “Uspon na Vučiji zub i vrhove orjenskog masiva”. Turiste, takođe, privlače i izletišta Lastva, Jazina, Orovac i Ubla.

Ovaj hercegovački grad je dobro povezan sa mnogim mjestima: od Dubrovnika ga dijeli 30 kilometara, od Mostara 120, od Bileće 30, Nikšića oko 60, Herceg Novog 40 kilometara. U ljetnim mjesecima je znatan broj turista koji posjećuju Trebinje iz ovih primorskih destinacija, tako da možemo reći da je Trebinje uglavnom ljetna turistička destinacija u razvoju, mada je izuzetno interesantno i u periodu novogodišnjih i božićnih praznika.

 

HP, septembar 2012.