Град Требиње, у сарадњи са Министарством пољопривреде Републике Српске, намјерава дати у закуп око двијестотине хектара обрадивог земљишта регистрованим пољопривредницима.
 На први, анкетни позив, стигло је више десетина пријава, а званичан позив, на основу услова важећег правилника, услиједиће половином године.
У највећи дио од око двјесто хектара, предвиђених за закуп, у Гомиљанском, Требињском, Петровом и Љубомирском пољу, пољопривредне машине не улазе годинама. Зелено свјетло за закуп, у складу са Правилником, стигло је из Министарства пољопривреде.

За закуп два хектара, заинтересована је и породица Марић из Гомиљана. Приоритет им је да обезбиједе сточну храну за фарму музних крава. Тренутно обрађују и плаћају закуп приватних парцела.

– Ако не добијемо земљу, мораћу да гасим фарму, уложио сам двадесет хиљада марака, каже Васо Марић, Село Гомиљани.

На анкету су се пријавили и Скочајићи, у намјери да, поред већ засађеног хектара дивљих шипака, плантажу прошире за још два хектара.

Знаичило би ширење бизниса, запошљавање, егзистенција за фамилију, већина нас не ради, истиче Срђан Скочајић.

Из Аграрног фонда потврдили су да би дужина закупа зависила од врсте производње, а највише на двадесет година. Градска управа је одлучна да локалну пољопривреду, стручним савјетима и новчаним давањима, подигне на већи ниво.

Тек након сагледавања “списка жеља”, Град ће, у сарадњи са Министарством, расписати јавни позив. Због дужине процедуре, пољопривредници би, највјероватније, у овој години могли само да припреме земљиште за наредну сезону.

Извор: РТРС