Град Требиње планира дати у закуп око 200 хектара пољопривредног земљишта свим заинтересованим произвођачима, који имају регистрована пољопривредна газдинства и желе да се посвете пољопривредној производњи, потврдио је Срни директор Аграрног фонда града Требиња Веселин Дутина.

Он каже да је тренутно у току идентификација пољопривредних произвођача у руралном подручју како би могли да буду реализовани адекватни програми за развој и унапређење пољопривреде.

Дутина истиче да се од укупно 5.500 до 6.000 хектара површина у приватном власништву на подручју Требиња обрађује од 1.100 до 1.200 хектара, односно 20 одсто земље, напомињући да град Требиње тренутно ради на идентификацији пољопривредног земљишта у државном власништву.

Град Требиње је уз Бијељину једини град у Републици Српској који је основао Аграрни фонд у сврху промовисања пољопривреде као једне од стратешких грана развоја Града.

“Задатак новооснованог предузећа је развој и унапређење пољопривредне производње, као и помоћ пољопривредним произвођачима да своју производњу развију и подигну на већи ниво. С тим циљем буџетом града Требиња предвиђено је 200.000 КМ за Аграрни фонд, које ћемо кроз наше програме и правилнике усмјерити у развој и унапређење пољопривреде” каже Дутина.

У Требињу се највише узгаја винова лоза и воће. Посљедњих година велико интересовање се показује и за узгој смиља, ароматичног и љековитог биља.

Извор: Срна