U Trebinju je danas otvoreno 8. prvenstvo Republike Srpske u golbalu, sportu koji je namijenjen slijepim osobama.

 

Savez slijepih Republike Srpske u okviru LJetnog sportskog kampa u Trebinju organizuje obuku, trening i prvenstvo Srpske u golbalu koje će trajati do 5. jula.

Otvarajući šampionat, zamjenik gradonačelnika Trebinja Neđo Ćebedžija izrazio je zadovoljstvo što je Trebinje domaćin ovog šampionata koje potvrđuje da sport ne poznaje granice.

“Učesnici ovog šampionata i njihova opredijeljenost najbolji su primjer da su sport i golbal među ključnim faktorima socijalne integracije slijepih osoba”, rekao je Ćebedžija.

Učesnike su pozdravili predsjednik Saveza slijepih Republike Srpske Branko Suzić, kao i predstavnici udruženja slijepih i slabovidih lica iz Banjaluke, koji su izrazili zadovoljstvo što je organizovana ovakva manifestacija koja će, između ostalog, doprinijeti sportskom druženju slijepih osoba.

Golbal je jedina autentična igra na dva gola za slijepa i slabovida lica sa zvučnim loptama.

Ovu igru ustanovila su dvojica ratnih veterana iz Drugog svjetskog rata, a od 1972. godine je na programu Paraolimpijskih igara. Golbal lopta, zvučna lopta obično je crvene boje u kojoj se nalaze metalni zvončići koji doprinose da slijepe osobe mogu lakše da prate kretanje lopte.

Pokrovitelj prvenstva je Ministarstvo omladine porodice i sporta Republike Srpske, a sutra će, kako je najavljeno, biti odigran revijalni susret ekipa Saveza slijepih Republike Srpske i Crne Gore.

Izvor: Srna