Ognjen Skočajić iz Trebinja prvi je plantažni uzgajivač šipka ili nara u istočnoj Hercegovini, s već formiranim rasadnikom od oko 1.800 sadnica u selu Dražin Do, u blizini manastira Tvrdoš.

 

Iako po profesiji diplomirani ekonomista, Skočajić je, u nedostatku posla u struci, odlučio da se bavi uzgojem ove mediteranske kulture, koja nije zahtjevna, ne traži izrazito plodno tlo, a deficitarna je na tržištu.

“Zasad je sve još u fazi rasadnika, gdje su pomiješane sorte divljeg i pitomog šipka uzgojnih sorti, ali imam ozbiljnu namjeru da ih vrlo skoro rasadim, samo mi je potrebno zemljište”, kaže ovaj vrijedni mladić, kome nije bilo teško da kompjuter i olovku zamijeni motikom.

Nedostatak mu je samo, kako kaže, što u Trebinju, gdje je svojevremeno iz Mostara izbjegao s porodicom, nema svoje obradive zemlje, pa su postojeće sadnice poprilično zbijene i potrebno ih je što hitnije rasaditi.

“Naša lokalna zajednica još nije regulisala davanje u zakup obradivih površina, nije regulisano ni davanje u zakup zemlje od strane privatnika, a istovremeno se susrećemo i s problematikom da je potrebno više godina da bi se formirao voćnjak, tako da sve predstavlja i izvjesni rizik, iako sam ja spreman na sve, samo da konačno ozbiljno počnem da radim”, odlučan je mladi Skočajić, koji želi da ovaj posao postane porodični.

On se ipak nada rješenju, jer su u toku, kaže, pregovori o koncesijama, tako da će do rasađivanja sačekati pola godine do godinu dana, a do tada, ističe, ne dangubi, jer njegova porodica ima registrovano poljoprivredno gazdinstvo koje se bavi pčelarstvom.

Na ideju da svoju djelatnost prošire i uzgojem nara Skočajići su došli zbog činjenice da u Dražin Dolu postoji veliki broj samoniklih biljaka ovog mediteranskog voća, koje je njegova porodica u Mostaru odvajkada uzgajala za sopstvene potrebe.

“Planiram formirati i manju sokaru, jer je sok od šipka i zdrav i veoma tražen, što mi zasigurno garantuje uspjeh”, poručuje on.

Izvor: Nezavisne novine