U okviru prevencije maloljetničke delinkvencije, pripadnici CЈB Trebinje, održali su u Osnovnoj školi “Sveti Vasilije Ostroški” edukativno predavanje za učenike devetih razreda

Tokom naredne sedmice, program edukacije i informisanja biće nastavljen i u svim školama ovog regiona.

Školski čas umjesto nastavnika, učenicima su držali policajci. Zloupotreba droge, interneta i fejsbuka, kao i vršnjačko nasilje, bile su glavne teme. Đaci su, kažu, svjesni svih ovih opasnosti. Pripadnici CЈB, ove akcije sprovode u kontinuitetu nekoliko godina.

Osim predavanja, uključene su i svakodnevne policijske patrole ispred škola. Stanje u istočnoj Hercegovini je, ističu, zadovoljavajuće.

– Vršnjačko nasilje je svugdje u svijetu u porastu. Mi smo u 2014. imali 22 slučaja maloljetničke delikvencije, u 2015. godini 16 slučajeva, a u januaru 2016. nije zabilježen nijedan slučaj. Najvažnija je prevencija – smatra Zoran Šarenac, inspektor Krim-policije.

Nadležni iz škole ističu, da i njihov stručni tim svakodnevno radi s djecom i drži predavanja na ove teme, ali da se nasilje, ipak, dešava.

– Nažalost imamo slučajeve verbalnog, fizičkog pa čak i seksualnog nasilja. Ukoliko je u pitanju psihičko nasilje onda pokušavamo razgovarom pomoći toj djeci – kaže Ana Radišić, psiholog u OŠ “Sveti Vasilije Ostroški”.

Pored svih osnovnih škola u regionu, u planu je da ova predavanja budu organizovana i za srednjoškolce.

Izvor: RTRS