Direktor Francuskog instituta u BiH i savjetnik za kulturu u Ambasadi Francuske u BiH Žan Kristof Tibo i predsjednik Skupštine grada Trebinja Dragoslav Banjak najavili su da će u trebinjskoj Gimnaziji “Jovan Dučić” od naredne školske godine biti otvoreno dvojezično srpsko-francusko odjeljenje.

“To će biti prvi dvojezični razred u cijeloj Republici Srpskoj, a u pitanju je projekat koji je već u fazi realizacije”, kazao je Tibo, koji je u Trebinju govorio na otvaranju francusko-njemačkog “Filmskog karavana” u bioskopu Kulturnog centra Trebinje.

Tibo je istakao da je za Francusku Trebinje veoma važno, jer je to, nakon Sarajeva, jedini grad u BiH u kojem je i najveći broj učenika koji uče francuski jezik.

Predsjednik Skupštine grada Trebinja Dragoslav Banjak kazao je da grad Trebinje već nekoliko mjeseci pregovara sa francuskim partnerima o ovom projektu.

“Djeca koja budu završila četvorogodišnje školovanje u dvojezičnom odjeljenju imala bi mogućnost da nastave školovanje na francuskim univerzitetima, što će našoj djeci široko otvoriti vrata jednog od najboljih obrazovnih sistema na svijetu”, istakao je Banjak.

 

 

Izvor: Vesna Duka, Nezavisne