У сарадњи Аустријске амбасаде у Сарајеву и Културног центра Требиње, од 21. до 23. септембра биће одржани Дани аустријског филма.

Програм:
Отварање манифестације Дани аустријског филма у Културном центру Требиње, 21. септембар 2017. г. у 20.00 ч.
Vor der Morgenröte, Штефан Цвајг: Опроштај од Европе
106 минута, играни филм редитељке
Марие Шрадер из 2006. г.

  1. септембар 2017. године у 20.00 ч.
    Die Vermessung der Welt, Мјерење свијета
    119 минутa, играни филм редитеља Детлеф Бука из 2012. г.
  2. септембар 2017. године у 20.00 ч.
    72 минутa, документарни филм редитеља Георг Миша
    из 2006. г.

У сарадњи Аустријске амбасаде у Сарајеву и Музеја Херцеговине Требиње у галерији Музеја Херцеговине Требиње, у четвртак, 21. септембра 2017. године, са почетком у 19.00 часова биће отворена изложба под називом:
„Домовина великих кћери“
Значајне Аустријанке из оквира два вијека.

Пречесто су аустријске жене у службеној историји своје земље биле заборављене, превиђало их се или су биле маргинализоване. Утолико је важнији покушај ове изложбе, да се на темељу биографија значајних Аустријанки осврне на посљедњих 200 година, да се присјети Аустријанки, које су својим талентом, снагом воље и борбеним духом обиљежиле и обогатиле своју земљу. Њихови животи и њихова дјела чине најмање половину духовног идентитета Аустрије и треба да се цијене као узор, уз свијест о пропустима, дјелимично скандалозним пропустима.

Изложба својим хронолошким представљањем приказује ревију животних прича аристократкиња, умјетница, салонских дама, научница, поборница женских права, политичарки, глумица, музичарки, режисерки и других. Лук се притом протеже од почетка 19. вијека до садашњости. Нит водиљу чини еманципација жене, са свим тријумфима и противударцима. Она је, од порива за слободом у времену бидермајера све до 21. вијека, много тога проузроковала. Показује се, међутим, јасно и то, да равноправност још није постигнута и да још има доста тога да се уради.

Текст и истраживање: Др Штефан Кузенбергерц
Лајоут и продукција: Манфред Тумбергер
Сви садржаји су у смислу ауторских права правно заштићени:
Манфред Тумбергер

ДОБРОДОШЛИ!