Данас је на Споменику браниоцима Требиња, у центру града, у организацији УДПБ “Насљеђе” одржан Дан сјећања на најмлађе погинуле борце Војске Републике Српске, како оне из Требиња, тако и остале најмлађе браниоце и ствараоце Републике.

Евоциране су успомене на прерано угашене животе Споменка Гостића, Александра Маслеше, Радомира Ћуртовића, Јова Башића, Игора Кисића и осталих који су дали своје младе животе за слободу свог народа и одбрану вјековних огњишта.

Испред организатора окупљенима се обратио Саша Пешикан, предсједник УДПБ “Насљеђе”, који је овом приликом истакао да је српски народ водио многе битке и ратове, увијек био на страни правде и слободе, а због тога и страдао и додао:

“1991. године наш народ је као никада до тада, стао као један, јединствен и одлучан, да брани слободу, породице, домове, отаџбину. Стао и рекао никада више мучењима, прогонима, убијањима, јамама, камама, логорима и стратиштима. Сви као један, а међу њима и многа младост од 15 и више година. Голобради младићи, а велики хероји.

Погибоше многи. Неки тек дјеца, а многи тек стасали младићи, дадоше своје животе, али и више од тога, будћност своје породице и имена. Многи од њих су били и јединци и са њима нестаде и породично име. Не оставише ни потомство и нестаде читава генерација српског рода.

Истински хероји, они и сви борци Војске и МУП-а РС, живи и мртви. Сви као један, као никада прије. Дадоше све што су имали, храбро се борећи јединствено, за слободу, за нашу будућност, за отаџбину”, истакао је Пешикан и додао:

“А ми, а народ, а отаџбина? Сви, као никад прије, и брже, их заборависмо. Њихову борбу, жртву, храброст. Заборависмо наше хероје, као што смо чето заборављали и наша страдања.

Ни улице, ни трга, ни школе, ни установе. Ни слова у књигама. У многим мјестима ни споменика. На поменима скоро па никога. Зар тако да им се одужимо? Зар смо тако застранили? Зар смо се тако отуђили? Изгледа да јесмо. Они то нису заслужили и све нас као народ треба да је срамота.  Срамота али и брига, јер ако смо такви постали, какву будућност имамо?”, нагласио је Пешикан.

Због свега овога УДПБ Насљеђе је позвало на сјећање и позиваће стално и неће дозволити да се заборави њихова жртва, борба и имена. Неће дозволити да се забораве сви борци који су се борили за Републику Српску. Неће дозволити да се забораве тековине Одбрамбено-отаџбинског рата.

Скупу у Требињу се одазвало стотињак грађана најјужнијег града Српске.

Фото: УДПБ “Насљеђе”

ХП, март 2018.