Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko hercegovački i primorski Grigorije jutros je u Sabornom hramu u Trebinju služio Svetu arhijerejsku liturgiju povodom najvećeg hrišćanskog praznika – Vaskrsa.
Nakon što je vjernicima podijelio Blagodatni oganj, koji simbolizuje vaskrsenje Isusa Hrista, a koji je tokom noći donesen u hram iz Jerusalima, episkop Grigorije sa sveštenstvom Eparhije predvodio je vjernike koji su sa upaljenim svijećama u rukama prošli oko hrama.

Vladika Grigorije je okupljene vjernike blagoslovio i poželio im sreću i radost, te da im dušu i srca grije Blagodatni oganj.

Vjernici su nakon liturgije pristupili Svetoj tajni pričešća, nakon čega im je sveštenstvo Eparhije podijelilo jaja.

Saborni hram u Trebinju nije mogao da primi sve vjernike koji su jutros prije 5.00 časova došli da dočekaju Sveti oganj i prisustvuju božanskoj službi.

Više stotina građana Trebinja i gostiju strpljivo je slušalo službu ispred hrama, nakon koje su svi vjernici zajedno, među kojima najveći broj djece, proslavili Vaskrs s radošću tucajući jaja, uz tradicionalan pozdrav “Hristos vaskrse – Vaistinu vaskrse”.

Eparhija Zahumsko hercegovačka i primorska ove godine je obojila 10.000 vaskršnjih jaja koja su podijelili svojim korisnicima i vjernicima na jutrošnjoj službi.

 

Izvor: Srna