Krizni štab grada Trebinje sinoć je na vandrenoj sjednici odlučio da se u gašenju požara širokih razmjera u rejonu trebinjskih brda i trebinjske šume angažuje sva raspoloživa operativa, uključujući i ljudstvo i tehnička sredstva privrednih subjekata, te uputi poziv za pomoć republičkim i organima BiH i vatrogasnim službama u susjednim opštinama.
Krizni štab apeluje i na građane Trebinja da se priključe i pomognu službama koje su danonoćno angažovane na ugroženom području.

Vatrogasci i pripadnici drugih službi za vanredno djelovanje, njih stotinjak, danas nisu uspjeli da stave pod kontrolu požar koji bukti već tri dana, tako da je vatrena stihija, podržana vjetrom i visokom temeraturom, dobila na intezitetu, izmakla kontroli i proširila se na nepristupačan teren.

Na sjednici je  rečeno da su Hidroelektrane na Trebišnjici stavile svoju jedinicu i materijalno-tehnička sredstva na raspolaganje, da će biti kontaktirane i vatrogasne jedinice susjednih opština da upute pomoć u ljudstvu i tehnici.

“Očito je da se sopstvenim snagama ne možemo izboriti sa ovakvom situacijom, pa smo odlučili da zatražimo i pomoć Republičke uprave za civilnu zaštitu i Ministratva odbrane BiH”, rečeno je na sjednici.

Odlučeno je da se uputi i zahtjev Vladi Republike Srpske i nadležnim organima BiH da se eventualno angažuje i vatrogasna avijacija koja postoji u susjednim zemljama, prije svega Crnoj Gori.

Komandir Teritorijalno-vatrogasne jedinice Trebinje Danko Vuković kaže da je požar danas prijetio i domaćinstvima na trebinjskim brdima, ali da su pravovremenom intervencijom angažovanog ljudstva spriječene neželjene posljedice.

On kaže da je najkritičnije u Starom Slanom, te da se očekuje da se ujutro ponovo rasplamsa požar i krene uz pomoć vjetra da se spušta ka naseljenom mjestu na tom području.

Izvor: Srna