U slučaju potrebe trebinjski Dom učenika će biti kovid bolnica, a Vlada RS i grad će snositi razliku u troškovima za stanovanje učenika, pa roditelji neće imati dodatna opterećenja.

Ovo je rekao premijer Srpske Radovan Višković nakon razgovora sa gradonačelnikom Trebinja Mirkom Ćurićem.

– U Domu učenika je oko 200 ležajeva, a ovaj objekat je proljetos bio karantin. Oko 95 učenika koji su sad u domu, jedan broj će biti preseljen u Dom studenata, a drugi u hotele, a već je dogovorena cijena i smještaj – istakao je Višković.

On je dodao da je ovo rezerevna varijanta, pošto je trebinjska bolnica regionalna zdravstvena ustanova, a njeni kapaciteti su ograničeni.

Višković je pozvao građane da budu odgovorni i da se pridržavaju propisanih mjera, kako bi se što lakše se prošlo kroz pandemiju virusa korona, sačuvalo zdravlje i ekonomija RS.

– Mjere su iste u čitavom svijetu i one nisu uperene protiv nikoga – istakao je predsjednik Vlade RS.

Gradonačelnik Trebinja je rekao da je u trebinjskoj bolnici smješteno 50 pacijenata oboljelih od kovida, što je veći broj u u odnosu na predhodne dane.

– Epidemiološka situacija je za sada stabilna, ali moramo razmišljati šta bi trebalo preduzeti u slučaju da veći broj građana zatraži medicinsku pomoć, jer se u trebinjsku bolnicu smještaju pacijenti iz cijele istočne Hercegovine – istakao je Ćurić.

 

 

 

Izvor: Dubravka Čolović, Srpska info