Млади Требињац Саша Ковачевић, иако му је тек 27 година, у Данској, гдје живи од пете године, проглашен је једним од стотину најталентованијих младих у Данској захваљујући свом раду у електроници.

 

 

Објаснио је да су га данске власти сврстале међу стотину најталентованијих младих људи до 35 година, те да је у питању подручје дигиталног маркетинга, познатијег под скраћеницом SEO (Search Engine Optimization) i PPC (Pay per click).

 

Ковачевић истиче да му је признање дошло у тренутку када му се остварио животни сан – да има сопствени бизнис.

 

“Покренуо сам са колегама са Универзитета у Копенхагену акционарску фирму ‘Обсидиан-дигитал’ за подручје електронског/дигиталног маркетинга, а идеја о фирми је практично настала прошле године у Требињу, гдје сам проводио одмор у породичној кући са гостима који су ми сада партнери”, присјећа се Ковачевић.

 

Додаје да има жељу да нешто слично отвори и у Требињу, тим прије што зна да је уопште у БиХ врло мало урађено на пољу дигиталног маркетинга, који пружа велику могућност привреди, којој је нарочито у његовој домовини потребан и те какав замах.

 

Све је, ипак, кренуло много раније, када је још у току студија добио прилику да заврши школу данског “Ceposa”, невладиног либералног удружења које анализира данско друштво у погледу економије, политике, образовања и даје смјернице за реформе које по њиховом мишљењу треба спровести у друштву да би се стање побољшало.

 

Ту је, истиче, формирао став да само у слободном друштву човјек као појединац може да испољи и развија своје вриједности и тиме допринесе развоју заједнице или земље у којој живи.

 

“Маркетинг је огроман и истовремено немилосрдан, тако да дајемо све од себе да освојимо један добар дио и сматрам да смо на добром путу”, додаје на крају овај амбициозни младић, који се са родитељима као дјечак одселио у Данску, гдје се добро уклопио, али никада није заборавио Требиње, које радо посјећује сваког љета.

 

АФ: Образовање

Талентовани Требињац Саша Ковачевић је након завршеног основног образовања у Данској провео годину дана на спортском колеџу и три године у гимназији. Каже да је тако конципирано данско образовање, у коме су најприје препознати његови спортски квалитети, а онда се искристалишу друге склоности, према којима се и он образовао, завршивши петогодишње студије на престижном Аархус универзитету, што је и одредило његов даљи пут.

 

 

Извор: Независне новине