PRED našim su školarcima novi izazovi i možda nikad neobičnija školska godina zbog cijele situacije s pandemijom. Ali uprkos tome, pred đacima su i iste obaveze i ista očekivanja.

Kako bi školarci imali potrebnu motivaciju i koncentraciju za sate učenja koji su pred njima, trebate im pomoći s organizacijom vremena. Djeca često postanu svjesna pojma slobodnog vremena tek kad krenu u školu i kad se pred njih stave školske obaveze. Ključno je da slobodno vrijeme koje im je na raspolaganju provedu družeći se s vršnjacima i baveći se nekim fizičkim aktivnostima.

U redu je i podsticati dijete da upiše neku vannastavnu aktivnost u skladu s njegovim preferencijama, ali u tome nemojte nikako pretjerivati kako bi djetetu ipak svaki dan ostalo dovoljno vremena za odmor i igru. U nastavku vam donosimo nekoliko prijedloga uz koje možete pomoći djetetu da svoje slobodno vrijeme prije i poslije škole iskoristi maksimalno i da u njemu uživa.

Vikend-izleti su uvijek dobra ideja

Provoditi vrijeme na otvorenom, uživati u svježem zraku i razgledati nova mjesta uvijek je odlična ideja.  Odlučite li se na ovakvo provođenje poslepodneva, neka dijete uzme i svoj električni trotinet ili bicikl za slučaj da mu šetnja dosadi. Ponesite i dekicu i nešto hrane kako biste u slučaju lijepog vremena mogli organizovati mali piknik u parku.

Kampovanje veseli i velike i male

Napravite improvizirano kampovanje u vlastitom dvorištu, postavite šator i podlogu za ležanje, pripremite roštilj i okupite porodicu. U ovome će jednako uživati i mlađi i stariji članovi obitelji. Ispred šatora postavite dekicu, na smartphoneu pustite dobru muziku i zabava je zagarantovana.

Podstaknite ih na fizičku aktivnost

Poželjno je da dijete svoje slobodno vrijeme provodi krećući se s obzirom na to da ostatak tsedmice dosta vremena provodi sjedeći u školi i kasnije učeći. Nabavite djetetu bicikl, električni trotinet, skateboard ili što već želi, uz koje će dijete htjeti što više vremena provoditi na vazduhu. Tako će i obične šetnje do trgovine postati zanimljivije.

Osim toga nabavite i set za badminton pa će odlazak u park biti zanimljiviji. Imate li mogućnosti, u dvorištu postavite set za košarku, u kojem biste mogli i vi uživati.

Nemojte zanemariti ni druženje s prijateljima

Podstaknite dijete da slobodno vrijeme provodi sa svojim prijateljima. Tako ih npr možete uključiti u neki vaš porodični vikend i povesti djetetovog najboljeg prijatelja ili jednostavno organizujte kampovanje ili piknik u dvorištu na koji ćete pozvati nekolko djetetovih prijatelja iz škole. U vrt im možete postaviti stol za stoni fudbal, vreće za sjedenje i slično. Mališani će uživati u ovakvom druženju.

Tu su i filmske večeri pa možete dijete razveseliti idejom da pozovete njegovog prijatelja, napravite kokice i organizujete kino-veče. Za mlađu djecu možete postaviti tobogan ili trampolinu u dvorište koji su apsolutni hit.

Želi li vaše dijete slobodno vrijeme provoditi igrajući igrice na Playstationu, dopisujući se s prijateljima na mobilnom telefonu ili gledajući TV, nemojte mu to braniti. Važno je samo da u tome ne pretjeruje i da postoji balans između vremena provedenog ispred ekrana i na svježem zraku. Što ćete se više uključivati u djetetovo slobodno vrijeme, predlagati mu neke aktivnosti i organizovati izlete, to će ono manje biti zaokupljeno tehnologijom, a s vremenom će i samo predlagati kako bi voljelo provesti vikend.

Ovakva druženja odlična su prilika i da s djetetom porazgovarate o događanjima u školi, vidite muči li ih nešto i slično. Djeca će prije otvoreno sve reći u ovakvim neformalnim situacijama i razgovorima.

 

Izvor: Index.hr