Највиши званичници Републике Српске и представници Српске у институцијама БиХ положили су данас вијенце на спомен-обиљежје погинулим борцима Војске Републике Српске на гробљу Свети Пантелија у Бањалуци, гдје су били постројени припадници Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ.
Предсједик Републике Српске Милорад Додик рекао је да се народ на референдуму трајно опредијелио за обиљежавање 9. јануара, Дана Републике Српске.

“Све спекулације и напади који долазе због обиљежавања овог празника нису неочекивани, али у сваком случају наше опредјељење за обиљежавање Дана Републике јесте и наша одговорност према онима који су страдали за Републику Српску, али и према будућности”, рекао је Додик новинарима након полагања вијенаца.

Додик је напоменуо да би они који желе да забране Дан Републике Српске “жељели да укину нашу будућност и постојање”.

“Република Српска, као политичко-територијална организација показује снагу у погледу очувања најважнијих елемената међу којима је и Дан Републике Српске”, истакао је Додик.

Полагање вијенаца - Бањалука

Коментаришући присуство почасне јединице Оружаних снага БиХ, коју чине припадници Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука активностима поводом обиљежавања Дана Републике Српске, Додик је рекао да га не интересују Оружане снаге БиХ, јер су снаге НАТО савеза.

“Поштујем људе из Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, а што се тиче онога што је урадио НАТО у вези са Оружаним снагама БиХ, мијешајући се у унутрашња питања, говори о томе да би требало да одбијемо било какав пут ка томе савезу, јер нам је јасно на који би начин управљали када би БиХ била под њиховом командом”, истакао је Додик.

Он је нагласио да ће се залагати да Република Српска води политику потпуне неутралности када је ријеч о војним савезима.

Полагање вијенаца - Бањалука

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић рекао је да су сва оспоравања прославе Дана Републике Српске непотребна, јер је Српска усвајањем новог Закона о Дану Републике практично провела одлуку Устваног суда БиХ.

“Свако ко је мислио на силу натјерати некога да нешто слави или не слави неће успјети и једино је могућ договор и компромис”, истакао је Иванић.

Он је рекао да, као што српским званичницима нису сметали неки датуми који се славе у Федерацији БиХ, тако ни предстваницима тог ентитета не треба да сметају датуми који се славе у Републици Српској.

Иванић је подсјетио да је у Републици Српској усвојен Закон о Дану Републике, због чега није основано позивање на уставне судове и неке одлуке.

“Тим законом је практично спроведена одлука Устваног суда БиХ и са тог становништа сматрам да су испуњени услови да се потпуно нормално иде даље. Очито, међутим, да многима није стало да се иде нормално”, каже Иванић.

Почасна јединица Оружаних снага БиХ била је постројена на главној саобраћајници на улазу у гробље Свети Пантелија у Бањалуци, а страјешина јединице је предао рапорт предсједавајућем Предсједништва БиХ Младену Иванићу.

Вијенце су на спомен-обиљежје, осим Додика и Иванића, положили и предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић, премијер Републике Српске Жељка Цвијановић, представници институција Српске и БиХ, невладиних организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата, градоначелник Бањалуке Игор Радојичић.

Највиши званичници Републике Српске и представници Српске у институцијама БиХ положили су данас вијенце код спомен-обиљежја погинулим борцима Народно-ослободилачког рата /НОР/, поводом 9. јануара – Дана Републике.
Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић истакао је да Српска свој дан обиљежава достојанствено.

“Република Српска, одавањем почасти борцима из одбрамбено-отаџбинског и Другог свјетског рата, показује поштовање према херојима који су дали живот за њено стварање”, рекао је новинарима Чубриловић, након полагања вијенаца.

Он је нагласио да се сви проблеми у БиХ морају рјешавати договором, те да није спорно присуство припадника Оружаних снага БиХ почетку обиљежавања Дана Републике.

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак каже да је за њега 9. јануар – Дан Републике празник од огромне важности.

“У Бањалуци данас одајемо почаст свима који су дали живот за стварање Српске. Дан Републике остаје у срцима људи и биће обиљежаван достојанствено”, рекао је Црнадак и напоменуо да не смије бити никаквих проблема због присуства припадника Оружаних снага БиХ обиљежавању Дана Републике.

Вијенце су, осим Чубриловића и Црнатка, положили предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић, министри у Српске, представници институција Српске и БиХ, Оружаних снага БиХ, невладиних организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата и градоначелник Бањалуке Игор Радојичић.

Делегација кабинета предсједника Републике ће у 12.00 часова положити цвијеће на Споменик бањалучким бебама на платоу испред Музеја савремене умјетности Републике Српске.

Предсједник Додик уручиће одликовања у 13.00 часова у Палати Републике, а за 14.00 часова заказана је сједница Сената Републике Српске која ће бити одржана, такође, у Палати Републике.

Премијерка Српске, Жељка Цвијановић присуствоваће свечаном уручивању одликовања Републике Српске заслужним појединцима и организацијама и сједници Сената Републике Српске.

У Модричи ће делегација Републике Српске у 12.00 часова положити вијенац на спомен-обиљежје некадашњем предсједнику Српске Милану Јелићу.

У Галерији Академије наука и умјетности Републике Српске биће отворена изложба под називом “Српски иконопис од 16. до 18. вијека из цркава и манастира са подручја БиХ”. На изложби ће бити представљене 43 иконе непроцјењиве умјетничке и материјалне вриједности које су дио културне и духовне баштине српског народа.

 

Извор: Срна