Žene pokrivaju oko 50 posto svjetske populacije, ali svakako ne dobivaju ni 50 posto mogućnosti u životu. Svake godine, od 2006. Svjetski ekonomski forum pravi izveštaj o globalnom jazu između polova s posebnim osvrtom na: ekonomsku nezavisnost i mogućnosti, obrazovanje, zdravlje i političku moć.

Izvor: blic.rs

Od 110 zemalja koje su bile uključene u ovo ispitivanje, čak 95 njih su pokazale značajan napredak od prvog istraživanja 2006. godine.

Pogledajte koje su se zemlje svrstale u top 10 zemalja u kojima žene imaju odlične uslove za život:

Island

Ovo je peta godina otkako je Island na prvom mjestu, što znači da ova zemlja nastavlja da ima najmanju razliku između polova od svih zemalja učesnica. Na Islandu, na svakog muškarca ide 1.5 žena.

Finska

Finska je na drugom mjestu i iako se pogoršao rezultat kad je u pitanju ekonomska nezavisnost i politička moć žena, ostale tačke su i dalje na visokom nivou.

Norveška

Norveška se malo poboljšala u odnosu na prethodnu godinu. Ova zemlja je znatno poboljšala polni jaz kada je u pitanju ekonomska moć.

Švedska

Švedska je zauzela 4. mjesto ove godine. Ova zemlja je među onim sa najvećim procentom žena u parlamentu, čak 44,7 posto.

Filipini

Od zemalja s niskim i srednjim primanjima, Filipini zauzimaju najvišu poziciju na listi, a pomjerili su se čak tri mjesta u odnosu na prošlu godinu. Osim toga, Filipini su na 10 mjestu kada je u pitanju politička moć žena u toj zemlji.

Irska

Irska je pala za jedno mjesto u odnosu na prošlu godinu zbog ekonomskog statusa žena i jednakosti primanja, ali je i dalje u top 10 zbog drugih indikatora.

Novi Zeland

Novi Zeland je jedna od dvije zemlje (uključujući Filipine) iz regiona Azije i Pacifika, a da je ušla u top 10. Međutim, prošle godine je bila na šestom mjestu.

Danska

U Danskoj, žene čine većinu studenata u visoko-obrazovnim institucijama, s 1,45 žena na svakog muškarca. Osim toga, u Danskoj žene ravnopravno učestvuju u politici i političkim partijama.

Švajcarska

Švajcarska se popela za jedno mjesto u odnosu na prošlu godinu jer su se u ovoj zemlji povećala prosječna primanja kod žena.

Nikaragva

Nikaragva je jedina zemlja Latinske Amerike i Kariba koja je ušla u top 10. Nikaragva je takođe na petom mjestu kada je u pitanju indeks političke moći i na drugom mjestu među zemljama niskih i srednjih primanja, piše Blic.rs.