Ričard Brenson, prvi čovjek kompanije Virgin, objavio je knjigu „Like a Virgin: Secrets They Won’t Teach You at Business School“, u kojoj daje savjete o tome kako uspjeti u biznisu. Savjeti koje daje su svakako korisni, jer dolaze od čovjeka koji je 1970. godine osnovao kompaniju, a danas je jedini privrednik na svijetu koji ima osam kompanija u osam različitih industrija.
Izvor: 6yka.com / capital.ba
I sve je to uspio bez diplome iz biznisa zaradivši milijarde dolara. I sam Brenson kaže da ko zna gdje bi on sada bio da je nastavio školovanje koje je puno konvencionalnih stvari. Business Insider „izvukao“ je iz Brensonove knjige 10 korisnih savjeta za uspjeh.

1. Nemoj nešto raditi, ako u tome ne uživaš

Kako kaže Brenson , za posao treba mnogo krvi, znoja i suza, ali na kraju dana trebalo bi da stvaraš nešto na šta si ponosan.

2. Budi vidljiv

Brenson u knjizi navodi savjet ser Fredija Lejkera da je važno pojaviti se na naslovnoj strani, a ne na posljednjim stranama. „Moraćeš da izađeš tamo i da prodaš sebe. Napravi budalu od sebe, štagod treba, u drugom slučaju nećeš preživjeti“.

3. Pažljivo izaberi ime

Brenson se postarao da njegovo ime „Virgin“ prezentuje vrijednost, poboljšanu uslugu i novi, seksi pristup. On u knjizi navodi da je ime smislio dok je sjedio sa grupom 16-godišnjakinja na piću.

4. Perfekcija je nedostižna

Postoji opasnost da kad neko uradi nešto perfektno dobro, sjedne, opusti se i uživa u lovorikama, dok tamo neko drugi bjesni zbog toga i radi na tome da postane bolji. Zbog toga Brenson svojim zaposlenima nikad ne daje 100-odstotnu ocjenu kada evaluira njihov rad.

5. Mušterija je uvijek u pravu

Brenson kaže da svoj posao nikad ne smijete usmjeriti ka tome da štagod vaš klijent kaže mora da bude ispravno. Mušterija je uvijek u pravu, treba da bude geslo svih kompanija, ali ne u svim slučajevima.

6. Istražite neistraženo

On upoređuje istraživanje novih teritorija u biznisu, kao istraživanja u nauci ili geografiji. „Postoji mnogo toga što i dalje nije otkriveno, pronađeno, urađeno. Istraživanje tih neistraženih dijelova biznisa može vas dovesti do novih ideja“.

7. Nije svako za direktora

Menadžer treba da bude neko ko izvlači najbolje iz zaposlenog, neko ko dobro komunicira sa svima i pomaže zaposlenima da nauče iz svojih grešaka.

8. Traži drugo mišljenje. Traži i treće

Brenson kaže da moraš biti dobar slušalac ako želiš da uspješ. A to znači mnogo ideja, od mnogo ljudi , pa tek onda konačna odluka. On kaže da to može da vam sačuva mnogo vremena i novca.

9. Ne spaljujte mostove za sobom

Dobri biznismeni znaju kada se poslovni dogovori završavaju. To što ste odlučili da idete u drugom pravcu od poslovnog partnera ne znači da to mora da se ružno završi.

10. Kad pravite greške, napravite korak nazad, ne padajte

Vaša odluka neće uvijek biti najbolja. Svi griješe, ali kad pogriješite, nađite se sa tom odlukom „lice u lice“ i budite iskreni prema sebi. Otkrijte problem i rješavajte ga.