Osim, za neke, zastrašujuće činjenice da u urbanom grotlu Tokija živi čak 38 miliona stanovnika, sve drugo u glavnom gradu Japana je bezopasno. Prema novom istraživanju britanskog nedeljnika Ekonomist, ovaj megapolis ponio je titulu najsigurnijeg grada na svijetu.

Posle mjerenja činilaca iz četiri oblasti: digitalna bezbjednost (zaštita od sajber kriminala), sanitarna sigurnost (od pitanja hrane do broja ljekara i opremljenosti bolnica), infrastrukturna i lična bezbjednost (broj ubistava, uličnih krađa i drugih oblika nelegalnih aktivnosti), zaključak je da je Tokio najbezbjedniji na planeti.

Za ovim gradom slijede Singapur i Osaka i dva evropska grada – Stokholm i Amsterdam. Na šestom mjestu liste najbezbjednijih gradova u svijetu je Sidnej, a potom su rangirani Cirih, Toronto, Melburn i poslednji u grupi top 10 – Njujork. U studiji je rangirano 50 gradova, a na samom začelju liste najsigurnijih našla se indonežanska Džakarta, koja ima oko 10 miliona stanovnika. Njoj društvo na dnu liste prave Meksiko Siti, Rijad, Teheran i Johanesburg.

Interesantno je da se London našao na 18. mjestu, Brisel na 22. poziciji, Pariz na 23. mjestu, Rim na 27. mjestu, a Moskva na 43. poziciji. Beograda nema na ovoj listi magazina „Ekonomist”.

Kako izvještavaju svjetski mediji, sprovedeno istraživanje je vrlo opširno i temeljno. Ali redakcija je saopštila, što je prenijela agencija Beta, da su njeni članovi baratali statističkim podacima, a da se ti podaci ne mogu mjeriti sa ličnim osjećajem sigurnosti.

U tradicionalnom rangiranju gradova po bezbjednosti, poslednjih godina značajno mjesto poklanja se digitalnoj bezbjednost – prije svega: učestalosti krađa identiteta na internetu i drugim faktorima bezbjednosti u virtuelnom svijetu bez kojeg onaj stvarni, danas u tako velikim gradovima ne može da se zamisli a kamoli funkcioniše.

Izvor: frontal.rs