Da postoje i kreativne i pozitivne ideje u borbi protiv pušenja pokazuje primjer iz Turske, koja tradicionalno ima veliku pušačku populaciju. Kod nas je ova borba gotovo neprimjetna, osim što država povećanjem cijena legalnih proizvoda, na žalost, samo unaprijeđuje crno tržiše.

U turskom gradu Kilisu pokrenuta je nesvakidašnja kampanja tako što su djeca, čiji su roditelji prestali da puše, na poklon dobila bicikl.

Naime, turska opština Kilis je uručila bicikle za 500 djece, nakon što je bar jedan njihov roditelj prestao da puši. Svečana ceremonija uručenja bicikala održana je na lokalnom stadionu gdje se okupio veliki broj djece i njihovih roditelja.

Cilj ove nesvakidašnje kampanje, koja se održava pod nazivom “15 hiljada bicikala za 15 hiljada domova”, jeste motivisati što veći broj građana da prestanu s pušenjem.

Gradonačelnik Kilisa Hasan Kara je prilikom dodjele bicikala prisutnima rekao da su do danas podjelili ukupno 11.500 bicikala. Istakao je kako se nada da će uskoro podjeliti i preostalih 3.500 bicikala.

Dodao je da je kampanja privukla ogromnu pažnju, posebno na društvenim mrežama, gdje je na hiljade osoba napisalo da se radi o vrlo originalnoj i pozitivnoj ideji, predlažući kako ovakvi projekti treba da se nastave, prenosi vojvođanski portal 021.

 

Izvor: blic.rs