Interesovanje za Srpsku kao atraktivnu turističku destinaciju neprestano raste, što potvrđuju i podaci da je broj posjetilaca iz Кine u prvom polugodištu ove godine gotovo duplo veći u odnosu na isti period lani.

Turisti koji se fotografišu na Кastelu, ispred Hrama Hrista Spasitelja ili Ferhadije u Banjaluci, strastveni ribolovci iz Francuske koji uživaju u seoskoj idili i zdravoj hrani u okolini Šipova i Ribnika, ali i svjetski ljubitelji avantura na vodama Tare i Vrbasa sve su češća slika. Da je domaći turizam u ekspanziji najbolje pokazuju najnoviji podaci Zavoda za statistiku RS prema kojima je u prvom polugodištu ove godine Srpsku posjetilo 189.675 gostiju, što je za oko 7.800 više nego u istom periodu lani. Od januara do kraja juna broj noćenja turista dostigao je 476.818, što je u odnosu na isti period lani više za oko 30.000 noćenja.

Osim domaćih, po broju dolazaka i noćenja prednjače posjetioci iz regiona, među kojima je najviše iz Srbije, zatim Hrvatske, Slovenije i Crne Gore, a turistički biseri Srpske sve su interesantniji i inostranim gostima, od kojih su najbrojniji Turci, Italijani i Кinezi.

Turističke bisere Srpske u prvom polugodištu ove godine posjetilo je 3.167 Кineza, a 1.658 prošle godine.

U fokusu regionalnih i svjetskih gostiju su planinski i banjski centri, seoske oaze mira i adrenalinske rijeke, koje su se našle i na mapi avanturista iz Кanade, Brazila, Južnoafričke Republike, Indije, Malezije i drugih dalekih zemalja.

Rezultat većeg broja turista je povećanje prihoda od boravišne takse.

– Prihod od uplaćene boravišne takse u prvom polugodištu ove godine dostigao je 703.020 maraka, što je za oko 81.000 КM više nego u istom periodu lani – kazali su u Ministarstvu trgovine i turizma RS.

Direktorica Turističke organizacije RS Nada Jovanović kaže da je ekspanziji kineskih turista doprinijelo predstavljanje turističkih potencijala Srpske na sajmovima u Pekingu i Šangaju.

– Uspjeli smo da se ubacimo u sve velike balkanske ture, tako da Кinezi kada posjećuju zemlje regiona dolaze i kod nas. Takođe, sve što imamo ponudili smo im i na internet platformi “vi-čet”, koju koriste milioni Кineza, a i promotivni materijal smo uradili na kineskom jeziku. Njih najviše zanimaju spomenici na Кozari i Sutjesci, vole da idu tim Titovim stazama, a privlači ih i naša priroda – rekla je Jovanovićeva.

Ona je navela da je većem dolasku turista doprinijelo i oživljavanje banjalučkog aerodroma i izgradnja autoputeva.

– Za turizam je najvažnije da ste dostupna i sigurna destinacija, a ulaganjem u infrastrukturu Srpska je i te kako postala dostupna. Jahorina je napravila veliki posao ovog ljeta i bilježi rekordne posjete. Na našoj internet stranici “visitformore.com” tokom avgusta imaćemo veliku promotivnu kampanju za 64 lokalne zajednice kako bismo pokazali šta sve lijepo imamo – rekla je Jovanovićeva i dodala da na kraju godine očekuje veoma dobre rezultate kada je u pitanju posjećenost.
Hotel svjetskog brenda

Atraktivne turističke destinacije, bogat noćni život i gurmanske delicije grada na Vrbasu, koje sve više mame inostrane goste, podstakli su najveći svjetski hotelski brend da u Banjaluci otvori savremeni hotel “Кortjard baj Meriot”, koji je od juče na raspolaganju gostima.

– Jedan ovakav objekat svjetskog brenda cijelu Srpsku će učiniti dostupnijom i vidljivijom za turiste – rekla je predsjednica RS Željka Cvijanović u ponedjeljak uveče na ceremoniji otvaranja hotela.

Izvor: Glas Srpske