Evropu je u prvih osam mjeseci posjetilo 68 odsto manje međunarodnih turista nego u istom periodu prošle godine, dok se u cijeloj 2020. zbog novog talasa pandemije i zatvaranja očekuje pad tih dolazaka od oko 60 procenata, a vraćanje obima putovanja na nivoe prije pandemije predviđa se do 2024. godine.

Ovo se ističe u novom izvještaju Evropske komisije za putovanja-ETC (European Travel Commission) pod nazivom “Evropski turizam 2020-trendovi i izgledi”, u kome se napominje i da novi talasi pandemije, ‘zaključavanja’ zemalja, pad povjerenja potrošača i ekonomska recesija i dalje umanjuju izglede evropskog turizma za oporavak, prenosi portal SEEbiz.

Za razliku od povratka ukupnog pretpandemijskog obima putovanja do 2024. godine, nešto optimističnija predviđanja u tom izvještaju odnose se na domaća putovanja – unutar Evrope i pojedinih njenih zemalja – koja bi se vjerovatno trebala brže vratiti, odnosno dostići nivo iz 2019. u 2022. i 2023. godini.

Najveći minusi na Kipru, u Crnoj Gori i Rumuniji

U izvještaju se upozorava i da su ‘udari’ pandemije koronavirusa na turizam u Evropi “gotovo bez presedana i u opsegu i u trajanju”, jer sve evropske destinacije imaju pad dolazaka turista iznad 50 odsto, pri čemu su Kipar i Crna Gora u najtežoj situaciji, s padom dolazaka turista od 85, odnosno 84 odsto, što se pripisuje njihovoj većoj zavisnosti od stranih turista.

Slijedi Rumunija, u kojoj su međunarodni turistički dolasci pali za 80 odsto, dok je relativno manji pad zabeležila Turska, od 77 odsto, ali uz naznaku da će se njen turizam takođe tromo oporavljati zbog velikog oslanjanja na turiste sa dalekih tržišta.

U grupi zemalja sa padom dolazaka stranih turista iznad 70 odsto ove godine su i Portugal, kao i Srbija, sa minusima od po 74 odsto, a lošiji učinak je i kod ostrvskih destinacija, Islanda i Malte sa minusima od 71 odsto, što se objašnjava njihovim geografskim položajem i strogim graničnim ograničenjima.

Hrvatska je u tom izvještaju po podacima za prvih osam, odnosno devet mjeseci, na svim ljestvicama među prvih pet-šest zemalja sa najmanjim padom dolazaka i noćenja stranih turista. Na primjer, na šestom je mjestu u Evropi, sa oko 50 odsto manje noćenja stranih turista u odnosu na isti period 2019. godine.

Prva na listi zemalja s najmanjim padom noćenja stranih turista, od oko 30 odsto, je Austrija, koja je, objašnjava se, početkom godine privukla dosta turista u vrijeme skijanja i zimskih odmora. Od Hrvatske tek nešto manji pad noćenja stranih turista, od blizu 50 odsto, zabilježile su još Danska, Njemačka, Litvanija i Monako, dok je u tzv. ljetnjoj sezoni hrvatski turizam na još boljem, četvrtom mjestu, iza opet prve Austrije, zatim Belgije i Bugarske.

Za sada dostupni podaci do kraja septembra pokazuju i da je, uprkos ljetnjim ‘otvaranjima’ i manjim brojkama zaraženih, većina evropskih država tokom ljeta ipak pretrpjela masovni pad međunarodnih putovanja, pri čemu su se u gotovo svim destinacijama više nego prepolovila.

U izvještaju se navodi i velika zabrinutost za vazdušni saobraćaj u Evropi i turistička putovanja avionima, za čime je potražnja samo u avgustu ove godine bila 73 odsto niža nego u istom mjesecu 2019, što je ipak nešto bolje nego što je bio pad te potražnje u julu od 91 odsto, a u junu 94 odsto, prenosi Blic.

No, kako se povećava broj zaraženih virusom korona u jesen i kako se zbog toga uvode nova ograničenja putovanja u brojnim zemljama, ne očekuje se poboljšanje u tom segmentu, nego suprotno – dodatno smanjenje potražnje za putovanjima avionom u idućim mjesecima.

Povodom objave novog izvještaja, izvršni direktor ETC-a Eduardo Santander poručio je da je sada, kada drugi talas pandemije zahvata Evropu i uoči zimske sezone, važnije nego prije da se evropske države udruže kako bi dogovorile zajednička rješenja i za suzbijanje širenja virusa i za podršku održivom oporavku turizma.

Izvor: Blic