Podsjećamo vas na jedan od najčitanijih tekstova našeg portala, priču o najsjajnijem periodu trebinjskog kolektivnog sporta …

 

Više od deceniju unazad, 24. maja 2003. godine, fudbalski klub “Leotar” je dosegao najsjajnije razdoblje u svom bezmalo vijek dugom postojanju. Tog dana su fudbaleri Leotara izvojevali žarko željenu pobjedu u posljednjem kolu prvog izdanja zajedničke Premijer lige Bosne i Hercegovine, u Ugljeviku protiv Rudara, a najveći konkurent Željezničar, sa kojim su Trebinjci ušli bodovno poravnati u posljednje kolo, je poražen u Širokom Brijegu 1:0 od istoimenog premijerligaša.

Sarajevski Željezničar je čak imao bolji međusobni skor od Trebinjaca, pa mu je u završnoj utakmici na Pecari bio dovoljan isti bodovni saldo koji i Leotar osvoji u Ugljeviku. To se nije dogodilo i pehar prvog šampiona zajedničke bosansko-hercegovačke fudbalske lige je doputovao u Trebinje.

Sezona 2002/2003 je po mnogo čemu ostala specifična u analima fudbalskog sporta u BiH. Igralo se po prvi put na stadionima u oba entiteta, sedam godina od okončanja građanskog rata. Te godine je Premijer liga brojala 20 klubova, kao nikada kasnije. Vodila se “mrtva trka” između Leotara i Željezničara, kako u prvenstvu tako i u Kupu BiH. Leotar je izgubio finale kupa, poslije trebinjskih 0:0, poražen je na Grbavici sa 2:0. U prvenstvu je konačna slika bila, na sreću, obrnuta. Među najzaslužnijim za ovakvu sezonu Leotara i ovakav konačni epilog bio je i njegov prvi strijelac te sezone Nenad Stojanović – Purke, koji je na 23 odigrane utakmice postigao 22 gola. Posljednji u tom nizu golova je i onaj iz Ugljevika, kada je 27 minuta prije kraja šampionata, tačnije u 63. minutu meča iz jedanaesterca postavio konačnih 2:1 i ponio titulu donio na “Police”.

Klub iz Trebinja u 38 kola šampionata poražen je samo 5 puta, ukupno je Leotar postigao 82 gola, što je više od dva purke 3pogotka po utakmici u prosjeku. Ostvario je Leotar 26 pobjeda, a posebno je ostala zabilježena gostujuća protiv Bosne u Visokom sa rekordnih 9:0. Kako je sve izgledalo te sezone najbolje oslikava zapis sa službenog sajta FK Željezničara :

” Bez obzira na neuspjeh, ta sezona će vjerovatno ostati upamćena kao možda i najbolja i najzanimljivija od kada se igraju bh. prvenstva, dok nama može biti čast što smo direktno doprinijeli tome. Kao neka utjeha u rezultatskom smislu, ponovo smo osvojili Kup BiH, po treći put, i to baš protiv Leotara (0:0, 2:0)”.

Uslijedile su pripreme za “dosanjani san” – učešće u kvalifikacijama za fudbalsku Ligu šampiona, najelitnije fudbalsko takmičenje u Evropi. U prvom kolu ovog takmičenja Leotar je bez problema eliminisao luksemburški Grevenmaher (0:0, 2:0), a onda u drugom kolu bio dva puta poražen od renomiranog češkog predstavnika Slavije iz Praga (2:1, 2:0).

Tadašnju ekipu Leotara činili su slijedeći fudbaleri: Aleksandar Božović (1971), Uroš Golubović (1976), Dušan Kerkez (1976), Bojan Vučinić (1980), Branislav Krunić (1979), Siniša Mulina (1973), Slavoljub Đorđević (1981), Aleksandar Jovanović (1984), Ninoslav Milenković (1977), Aleksandar Hajder (1978), Zdravko Šaraba (1980), Predrag Vukićević (1977), Igor Joksimović (1980), Nenad Stojanović (1979), Marko Popović (1982), Gavrilo Čorlija (1979), Željko Radović (1976), Pavle Delibašić (1978), Jovo Mišeljić (1967), Dejan Musović (1969), Pajo Janković (1977), Saša Miljanović (1977), Oleg Ćurić (1978), Boško Stupić (1984), Damjan Ratković (1978) i Ljubiša Porobić (1984). Na klupi je kao šef stručnog štaba bio Mile Jovin, a pomagali su mu Vladimir Gaćinović, Dragan Spaić Krcko i Veselin Klimović.

 

Leotar danas nema ni izbliza onaj sjaj kao te godine, čak šta više ovakva priča mlađim poklonicima fudbala u gradu na Trebišnjici zvuči kao bajka. Tada su tribine stadiona na Policama bile pune na svakom meču, lokalni fudbal nije bio opterećen mnogim ružnim stvarima, nisu se preko fudbala lomili “razno-razni” interesi, imali smo Purketa, Kerkeza, Jankovića, Radovića, Vukićevića i sve one koji su svoj znoj ugradili u veliki uspjeh kluba iz Trebinja.

Ponos je bilo biti navijač Leotara.

 

 

Bojan S. # Hercegovina Promo (jun 2013)