Kompanija “Komsar enerdži grup”, sa investicijom od 5,3 miliona evra, dobitnik je priznanja za grinfild investiciju u okviru izbora najznačanijih stranih investicija u prošloj godini, koji je u Sarajevu organizovala Agencija za unapređenje stranih investicija /FIPA/.
FIPA je priznanja dodijelila u četiri kategorije – najznačajnija grinfild investicija, odnosno investicija u kojoj se kreće od nule, najznačajnija investicija putem privatizacije, investicija zahvaljujući kojoj je otvoreno najviše radnih mjesta – u kojoj je najviše priznanje dobila kompanija “Swisslion Takovo” sa sjedištem u Trebinju, te najznačajnija investicija putem zajedničkih ulaganja.

U komisiji za izbor najznačajnih stranih ulaganja bili su predstavnici Fipe, Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Vijeća stranih investitora u BiH.

“Komsar” je kompanija koja provodi velike projekte u Republici Srpskoj, uključujući i nekoliko postrojenja za proizvodnju električne energije – termoelektranu instalirane snage dva puta 300 megavata i hidroelektranu od 37 megavata.

Firma je osnovana 2011. godine, a ukupne invisticije koje su do sada realizovane iznose 50 milona evra.

Direktor kompanije “Komsar enerdži” Siniša Majstorović izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je njegova kompanija dobila priznanje, koje predstavlja stimulans za buduće potencijalne investitore u BiH.

U kategoriji otvaranja novih radnih mjesta priznanje je dobila kompanija “Svislajon” Trebinje.

Riječ je o kompaniji osnovanoj 2009. godine, koja je lider u oblasti prehrambene industije za region jugoistočne Evrope.

Predstavnik kompanije “Svislajon” Trebinje Radenko Drašković izrazio je zahvalnost za osvajanje priznanja zbog činjenice da je otvorena nova proizvodna linija u prošloj godini u kojoj je zaposleno 120 ljudi.

Tvornica mašina Travnik “GS”, odnosno kompanija “GS” iz Regensburga u Njemačkoj proglašena je za najznačajnijeg investitora u kategoriji privatizacija, dok je firma “Zinkteknik Bosna” u Mostaru najznačajnija u kategoriji zajedničkog ulaganja.

Direktor Fipe Jelica Grujuć podsjetila je da se ova manifestacija održava 13. put i da predstavlja jedinstvenu priliku da se oda javno priznanje stranim kompanijama koje su prepoznale svoju šansu u BiH.

“U BiH su, prema preliminarnim podacima Centralne banke BiH, investicije iznosile 819 miliona KM, što je značajan porast u odnosu na 418 miliona, što je evidentirano u 2013. godini. Naznačajnija ulaganja u 2014. godine su iz Rusije, Velike Britanije, Austrije, Luksemburga, Hrvatske i Švajcarske”, navela je Grujićeva.

Kada je riječ o kretanju stranih investicija, kako je navela, u obzir se moraju uzeti i prirodne nepogode u 2014. godini, kao i činjenica da je riječ o izbornoj godini.

“Zadovoljan investitor je najbolji promoter i ekonomski ambasador. Od 70 kompanija, stranih investicija, koje je u prethodnoj godini posjetila Fipa, njih više od 70 odsto je najavilo nova zapošljavanja i nova ulaganja”, rekla je Grujićeva.

 

Izvor: Srna