Prehrambena industrija “Svislajon” počela je gradnju proizvodnog pogona “Trebinje 2”, najvećeg tog tipa u BiH, u kojem će od septembra biti zaposleno stotinjak novih radnika.

 

Gradnja objekta na površini od 14.800 metara kvadratnih počela je u martu, a angažovane su građevinske firme sa područja Hercegovine.

Vrijednost građevinskih radova je 4,5 miliona KM, a izgradnjom objekta planirano je da i prihodi ove firme, koji su prošle godine iznosili 93,5 miliona KM, ove godine budu veći od 100 miliona KM.
Direktor za investicije “Svislajon”- Prehrambena industrija Trebinje Radenko Drašković potvrdio je Srni da su u novom pogonu raditi ukupno pet proizvodnih linija od kojih su tri nove – “Juvitana” koja će ovdje raditi pod drugim brendom, te za preradu kakao zrna i za proizvodnju medenjaka.

“U novoizgrađenu halu dislociraćemo i dvije proizvodne linije koje su sada bile u sastavu hale `Trebinje 1`. Sve to će uvećati našu proizvodnju koja u pogonima u Trebinju i Nevesinju dostiže 350 tona dnevno”, kaže Drašković.

On kaže da očekuje da će linije biti puštene u funkciju u septembru, kada će biti zaposleno stotinjak radnika, a da će taj broj biti mnogo veći u slučaju da se krene sa punim proizvodnim kapacitetima, odnosno sa radom u tri smjene.

Drašković ističe da će provođenjem projekta “Trebinje 2” i puštanjem u rad novih linija Trebinje postati privredni centar Hercegovine i Republike Srpske i grad koji ima jake privredne subjekte, poput Prehrambene industrije “Svislajon” koja ulaže desetine miliona evra u proširenje kapaciteta i zapošljavanje.

On je istakao da su investiranje i otvaranje novih radnih mjesta u “Svislajon” prepoznale sve vodeće privredne manifestacije u Republici Srpskoj i BiH.

“U Trebinju i Nevesinju imamo 500 proizvodnih radnika, a njihov broj će se povećavati saglasno potrebama tržišta i u zavisnosti od uposlenosti kapaciteta, odnosno ostvarene proizvodnje po zahtjevu tržišta”, rekao je Drašković.

On je istakao da ni ovo preduzeće ne zaobilaze problemi sa kojima se susreću i ostali privredni subjekti, napominjući da se oni protiv krize bore razvojem, te primjenom novih tehnologija, ulaganjem u znanje i u stručnu radnu snagu.

“Rezultat svega toga je nova hala `Trebinje 2` tako da sada možemo da kažemo
da smo ostvarili ciljeve zbog kojih smo i došli na ovo tržište”, ističe Drašković i dodaje da su mnogobrojne nagrade za poslovanje i zapošljavanje potvrda takvog rada.

U trebinjskom “Svislajonu” ističu da su za nagrade najviše zaslužni radnici, ali da je, ipak, najzaslužniji za sve projekte predsjednik poslovnog sistema Rodoljub Drašković.

“Svislajon” uporedo sa otvaranjem novih linija u Trebinju razvija prehrambenu industriju i u Nevesinju gdje su u prethodnom periodu postavljene nove linije na kojima će biti dodatnih zapošljavanja.

Preduzeće “Svislajon” Trebinje nedavno je dobilo priznanja u kategoriji najuspješnijih velikih privrednih društava u 2014. godini, te nagrade i priznanja za investiranje i zapošljavanje.

 

Izvor: Srna