Drina, rijeka na istoku BiH koja svojim donjim tokom čini prirodnu granicu između BiH i Srbije, sedmicama je prekrivena smećem koje se u njoj skuplja brže nego što je se čisti.

 

Lokalne vlasti, piše ABC, rade na čišćenju smeća, no ono se nastavlja gomilati, a donose ga Drinini pritoke u Srbiji i Crnoj Gori. Smeće se skuplja kod brane HE Višegrad

Aktivisti za zaštitu okoliša u Bosni i Hercegovini upozoravaju da tone smeća koje plutaju rijekama u toj zemlji ugrožavaju lokalni ekosistem i zdravlje ljudi, piše ABC, a prenosi Jutarnji.hr.

Kiša koja sedmicama pada dovela je do porasta vodostaja Drine, a njezini su pritoci u nju donijeli plastične boce, hrđave bačve, korištene automobilske gume, stari namještaj i drugo smeće.

 

rijeka-drina-smece-ekoloska-katastrofa

Foto: Fena

“Ostrva smeća” koji plutaju po smaragdnoj vodi rijeke približavaju se i brani Hidroelektrane Višegrad. Aktivisti kažu da je situacija slična i uzvodno i nizvodno od Višegrada. “Ovo je ogroman problem”, rekao je Dejan Furtula iz Udruženja građana “Eko Centar” iz Višegrada. “Pozivam sve institucije i bilo koga ko može pomoći da se pridruže akciji čišćenja.”

Furtula je rekao da mikroplastika i toksini iz smeća na kraju završe u lancu ishrane, što je prijetnja i za ljude, i za životinje. “Cijeli se ekosistem mijenja. Ovdje svi jedu ribu”, dodao je.

Njemački startup Everwave ove je sedmice u BiH poslao svoj brod za skupljanje smeća Collectix. Suvlasnik kompanije Clemens Feigl rekao je da se odlučio pomoći kada je vidio fotografije smeća koje pluta rijekom.

“U narednim ćemo danima pokušati ukloniti što je više smeća. Akcija će trajati 14 dana i daćemo sve od sebe”, rekao je Feigl.

 

 

Izvor: Buka