Crna Gora je primjer lošeg oporavka turizma, pri čemu turistička strategija prilagođena covidu ne postoji, saopšteno je iz Svjetske turističke mreže (WTN).

Predsjednica WTN za Balkan i članica WTN izvršnog odbora, Aleksandra Gardašević-Slavuljica, kazala je da je gotovo od samog početka pandemije putem medija predlagala strategiju oporavka turizma.

Predlagala sam i model i tokove promocije crnogorske destinacije. Međutim, Vlada nije imala osjećaj da čuje preporuke i savjete. Nadam se da će biti dovoljno mudri da u ”posljednjem trenutku” naprave zaokret”, kazala je Gardašević-Slavuljica na obilježavanju godišnjice aktivnosti WTN-a, u sklopu Rebuiling travel inicijative.

Renomirani predavač iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Peter Tarlow, kazao je Gardašević-Slavujici da je ona pravi primjer stručnjaka koji razmišlja globalno.

“Od početka, jedan ste od naših pravih saveznika koji pokreće stvari, iako nijeste uspjeli da ih pokrenete u svojoj zemlji. Osobe kao Vi omogućavaju da WTN zaista funkcioniše”, rekao je Tarlow.

Predstavnici 127 zemalja, koje čine članstvo WTN-a, saglasni su da svjetski turizam više ne može da podnese zatvaranje i svi napori su usmjereni ka pametnom otvaranju destinacija. Stihijsko otvaranje, bez covid turističke stragije, je kontraproduktivno.

“Svjedoci smo da nekontrolisanje pandemije i porast krivulje infekcije utiče na kompromitaciju destinacije”, navodi se u saopštenju.

Kao dva krajnja primjera dobre i loše strategije oporavka turizma su Sejšeli i Crna Gora.

Tokom dvodnevne WTN konferencije, o oporavku turizma su govorili brojni ministri, predstavnici Svjetskog turističkog savjeta i priznati turistički eksperti. Njihov stav je jedinstven da je uslov za uspješan oporavak turizma striktno poštovanje protokola, aktivno vakcinisanje praćeno intenzivnom kampanjom, neprestana promocija destinacije, isticanje jedinstvenih potencijala i postojanje jasne post-covid turističke strategije.

 

 

Izvor: Radio Jadran