Hulija Flores Kolke iz Bolivije, koja i dalje uživa u pesmi na starosedelačkom jeziku i svira na majušnoj andskoj gitari iako će uskoro napuniti 118 godina, najstarija je žena u toj zemlji, a možda i najstarija živa osoba u svetu, ali – nezvanično.

Hulija nikada nije čula za Ginisovu knjigu rekorda i nimalo ne mari što njen rekord nije potvrdjen, a portparolka Ginisove knjige kaže da nije stigla nikakva prijava o Hulijinim godinama, prenosi AP.

U svom dugom životu, ova Južnoamerikanka bila je svedok dva svetska rata, revolucije u rodnoj Boliviji i preobražaja njenog sela Sakabe, koje je nekada imalo 3.000 stanovnika, u bučni grad od 175.000 ljudi u roku od pet decenija.

U njenoj ličnoj karti stoji da je rodjena 26. oktobra 1900. godine, u rudarskom kampu u bolivijskim planinama.

Ovih dana, ona uživa u društvu svojiha pasa, mačaka i petla.

Bistrog uma i puna života, voli da pojede parče dobre torte i da peva svakom ko poseti njen skromni dom koji deli sa 65-godišnjom unukom svoje sestre.

“Uvek je bila aktivna, opuštena i zabavna”, tako Huliju opisuje unuka njene sestre, Agustina Berna.

Hulija je odrasla čuvajući ovce i lame u bolivijskim planinama dok se, kao tinejdžerka, nije preselila u dolinu, gde je počela da prodaje voće i povrće, čime se i danas hrani, mada ponekad uživa u torti ili čaši gaziranog soka.

Nikada se nije udavala i nije imala dece, a njena dugovečnost je iznenadjujuća za Boliviju, koja je i dalje jedna od južnoameričkih zemalja sa najvišom stopom mortaliteta.

Kancelarija gradonačelnika Sakabe imenovala je Huliju Flores Kolke za živo nasledje i učestvovala je u obnovi njene kuće.

Osoba koja je prethodno slovila za najstariju u svetu bila je 117-godišnja Japanka Nabi Tadžima, koja je umrla ranije ove godine.

 

Izvor: Blic.rs