Možda niste znali, ali svijeće nisu samo poziv na romantiku ili “spas” kada nema struje, već i lijek, prema filozofiji feng šuija. 

Osim što će momentalno uljepšati i utopliti prostor u kojem boravite, podstaknuće i širenje pozitivne energije, poboljšati vašu kreativnost, ali i zdravlje.

CRVENE: Za jaču ljubav

Svjetlost ovih svijeća će osvježiti, ojačati i uljepšati vašu ljubavnu priču. Najbolje je upaliti devet svijeća, u kasnim popodnevnim satima, i postaviti ih u središnji dio najdaljeg dijela prostorije (gledano od ulaza). Prema feng šuiju, devet svijeća je potrebno za pronalaženje potrebnog balansa u domu.

ZELENE: Za više energije

Jin energiju, koja vlada u pomalo hladnim i depresivnim prostorijama, potrebno je zamijeniti jang energijom, a to ćete najlakše postići ukoliko postavite tri zelene svijeće, jednu do druge, odmah pored ulaza. Ukoliko volite mirisne svijeće, izaberite one s mirisom lavande ili bergamota.

PLAVE: Podstiču kreativnost i inspiraciju

Osam plavih svijeća koje postavite u lijevi ugao doma, razbiće rutinu i monotoniju, a probuditi maštu i motivaciju. Preporučuje se da ove svijeće palite uveče, kao i da odaberete one s mirisom limuna ili ruzmarina.

ŽUTE: Doprinose boljem zdravlju

Ako vas muče slaba cirkulacija, artritis ili suva koža, feng šui vjeruje da će vas žute svijeće izliječiti. Postavite pet žutih svijeća, po mogućnosti kvadratnog oblika, na kuhinjski sto i zapalite ih jednom dnevno.

Izvor: Nezavisne novine