Nije tajna kako “Facebook” zarađuje novac o kojem mi, obični smrtnici, možemo samo da sanjamo.

Međutim, vrijedi se zapitati odakle “Facebooku” toliko novca, a ne prodaju ništa, dok su reklame jedva vidljive na stranici.

Odgovor je možda pomalo zastrašujuć: naše lične informacije. Drugim riječima, ono što mi dajemo besplatno oni za to dobijaju milione, navodi 24sata.hr.

Naime, u svijetu društvenih mreža korisnici su doslovno mašina za novac, čak i kad ne kupuju ništa. Razlog za to je taj što su socijalne mreže izuzetno bitan i obiman alat za marketinško istraživanje.

Svaki put kad kliknete “like”, “share”, pridružite se fan stranici ili čak dodate novog prijatelja, vi stvarate novi paket statistike za koji će velike korporacije ponuditi ogroman novac da ga se domognu.

Evo tačne vrijednosti vašeg profila.

  1. Samo vaše prisustvo vrijedi oko 81 dolar
  2. Svaki vaš prijatelj na profilu vrijedi oko 0,62 dolara
  3. Svaki vaš “like” vrijedi oko 0,03 dolara

U prosjeku, svaki profil vrijedi 1.800 dolara, a ozbiljna poslovna grupa ili stranica vrijedi 3,1 milion dolara.

Gledajući i prateći “Facebookov” rast u posljednje tri godine, procjenjuje se kako su prikupili 2,11 milijardu informacija koje mogu da prodaju.

Na taj način “Facebook” zarađuje oko 1,2 miliona dolara dnevno od besplatnog rada svojih korisnika, stvarajući ono što “Wall Street Journal” zove “najveća neplaćena radna snaga u istoriji čovječanstva”.

 

Izvor: Nezavisne novine