Gradonačelnici Sarajeva Ivo Komšić i Istočnog Sarajeva Nenad Samardžija pozvali su građane da u petak 6. februara svojim prisustvom uveličaju manifestaciju zvaničnog predstavljanja olimpijske zastave povodom održavanja Evropskog omladinskog olimpijskog festivala u februaru 2017. godine u Sarajevu i njegovoj okolini, javlja Anadolu Agency (AA).

“Zastava će u petak biti promovisana, a u 10 sati okupit ćemo se ispred administrativnog centra u Istočnom Sarajevu. Tu ćemo imati promociju zastave i krećemo na Pale, gdje će nas dočekati načelnik Pala, a zatim ćemo krenuti u Sarajevo i obići sve općine u gradu”, kazao je gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić najavljujući manifestaciju pod nazivom “U susret EYOF 2017” u cilju promovisanja olimpijske zastave koja je nakon 31. godinu ponovo u glavnom gradu BiH.

“Pred sarajevsku Katedralu doći ćemo oko 14 sati i tu ćemo sa građanima napraviti promociju. Odatle krećemo u Zetru. Unijet ćemo zastavu u olimpijsku dvoranu gdje ćemo sa hokejašima i klizačima održati svečani koktel. Od petka moći ćemo reći, od danas počinje odbrojavanje do održavanja Zimskog olimpijskog festivala mladih 2017.”, kazao je Komšić.

Gradonačelnici su 30. januara u alpskom skijalištu Schruns,  u regiji Montafon, prilikom svečanog zatvaranja Evropskog olimpijskog festivala mladih (EYOF) preuzeli olimpijsku zastavu koju su donijeli u Sarajevo. Tim činom, olimpijska zastava je nakon 31. godine ponovo vraćena u glavni grad BiH, prvi put nakon 14. Zimskih olimpijskih igara održanih u februaru 1984. godine.

Bh. prijestolnica će biti domaćin 13. EYOF-a  koji će početi 11. februara 2017. godine. Evropski olimpijski festival mladih  predstavlja jedno od najmasovnijih sportsko takmičenje Starog kontinenta na kojem učestvuje svih 49 članica Generalne skupštine Evropskog olimpijskog komiteta (EOK) sa skoro 1.500 sportista.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva podsjetio je kako organizacija ovog, kako je kazao, prestižnog sportskog događaja ne bi bila moguća bez podrške koju su dali svi nivoi vlasti u BiH.

“Svi nivoi vlasti u BiH dali su podršku organizaciji 13. Zimskih olimpijskih igara mladih, od lokalnih vlasti preko kantonalnih, entitetskih vlada, ministarskog savjeta i na kraju, prije par dana smo dobili podršku Predsjedništva BiH. Ovo je prilika da istaknemo sve svoje potencijale i resurse, prije svega turističke, naše planine i da omogućimo ljudima koji su ulagali  u turističke kapacitete da našu zemlju predstave u najboljem mogućem svjetlu”, poručio je Samardžija.

Komšić tvrdi da se planine koje okružuju Sarajevu, a koji će biti sportski borilišta za EYOF, mogu porediti sa evropskim skijaškim centrima.

“Kad vidite mjesta gdje su bile održane prethodne zimske omladinske igre i kad ih uporedimo sa našim planinama, mi nismo svjesni kolike prednosti imaju naše planine. Ne postoje planine Evrope koje se po svojoj ljepoti mogu mjeriti sa našim planinama Jahorinom, Bjelašnicom. Nadam se da ćemo ovu priliku iskoristiti”, istakao je Komšić, naglasivši da će na EYOF-u 2017. godine sudjelovati 1.500 takmičara, te da se skupa sa njima očekuje preko 5.000 drugih gostiju.

Kada je riječ o pripremama koje slijede u narednom periodu, Samardžija je rekao da je podrška svih dobrodošla, te kako se nada da će Sarajevo i Istočno Sarajevu u projekt ući spremni i opremljeni svim kapacitetima.

“Kada je riječ o vremenu koje je ostalo, sat otkucava i toga smo svjesni. Kada je riječ o Istočnom Sarajevu, Vlada Republike Srpske je proteklih nekoliko godina dala oko 40 milina za Jahorinu imajući na umu da će se desiti ovaj događaj. Jedini problem je vještački snijeg. Nadam se da ćemo i taj problem uspjeti riješiti”, govorio je Samrdžija.

Na pitanje da li će do početka EYOF-a 2017. Sarajevo svim svjetskim gostima koji će ga tada posjetiti moći pružiti i opremljenu trebevičku žičaru o kojoj se dugo govori, Komšić je rekao da je optimista i po tom pitanju.

“Moramo ubrzati to. Imamo ponude javno – privatnog partnerstva. Očekujem da ćemo do 2017. imati žičaru, moramo riješiti imovinsko-pravne odnose sa GRAS-om, jer je on vlasnik žičare. Sada smo u fazi gdje sa njima trebamo to završiti”, zaključio je Komšić, prenosi Anadolu Agency.

Izvor: cafe.ba/AA