У Великој сали општине Невесиње синоћ је одржана свечана академија поводом обиљежавања 141. годишњице Херцеговачког устанка, познатог као Невесињска пушка.

Академији су присуствовали високи републички званичници, народни посланици, представници борачких организација, потомци невесињских устаника и бројни гости.

Предсједник Одбора Владе РС за његовање традиције ослободилачких ратова, министар рада и борачко-инвалидске заштитеРС, Миленко Савановић поручио је да само јединствена политика свих  политичких субјеката у Републици Српској пружа гарант њеног опстанка.

– Изражавам своје дубоко поштовање и славу за све оне борце који су погинули у ослободилачким ратовима за српску земљу, слободу и народ – истакао је Савановић.

Начелник општине Момчило Шиљеговић  рекао је да се овај крај поноси са три Невесињске пушке истичући одважност Невесињаца да се увијек супроставе неправди и угњетавању.

Обиљежавајући ове датуме чувамо традицију предака који су својом вјером, храброшћу и јунаштвом показали да изнад свега цијене слободу која се мјери вијековима страдања и жртвовања – истакао је Шиљеговић.

Предједник Предсједништва Борачке организације Републике Српске Душко Милетић поручио је да обиљежавање  Невесињске пушке треба да буде путоказ за будућност и да подсјећа како се српски народ увијек у прошлости морао борити за своју слободу и како је сваки пут морао платити високу цијену за њу.

Сјећањем на Прву невесињску пушку и на све остале битке нашег народа, а посебно на одбрамбено – отаџбински рат, чувамо и јачамо Републику Српску, јер само нам је она гарант опстанка на овим просторима и гарант наше будућност –  нагласио је Милетић.

 

У културно-умјетничком програму наступили су мушка пјевачка група КУД-а „Невесиње“, народни гуслар Мирослав Самарџић, вокална солисткиња Јелена Грубачић, глумица Драгана Матрак и клавиристкиња Марија Радовић.

Прије свечане академије у Градској галерији отворена је изложба портрета на камену „Хероји Херцеговине“ ауторке Биљане Ристић, која је на чудесан начин на каменим плочама осликала највиђеније јунаке Херцеговачког устанка.

Ауторка је истакла да са овом изложбом наставља сан устаника који су прије више од 140 година упалили идеју за слободом.

Међу  гостима у Галерији била је и Наташа Глигорић, праунука чувеног харамбаше Пера Тунгуза. Он је подсјетила да је ова невјероватна изложба прешла дуг пут обилазећи све српске крајеве и  на крају се по други пут нашла у Невесињу – завичају устаника.

Умјетница је на симболичан начин реализовала стремљења устаника да се уједине све српске земље – истакла је Глигорић.

Обиљежавање Невесињске пушке  биће  настављено сутра парастосом и полагањем цвијећа код споменика Невесињским устаницима у Крековима.

Извор: Радио Невесиње

Save

Save