Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић отворио је синоћ 141. Невесињску олимпијаду. Свечаном отварању Сабора традиције и витештва присуствовало је неколико хиљада посјетилаца, спортиста и гостију. Централни догађај са витешким дисциплинама и традиционалним коњским тркама биће одржан данас на Братачком лугу код Невесиња.

 

Отварајући Невесињску олимпијаду министар Шаровић  је нагласио да је ово  једна од најважнијих спортско-културних манифестација у читавој БиХ и да је зато Министарство спољне трговине и економских односа ове године и материјално подржало ове витешке игре.

Мало је манифестација у БиХ са овако дугом традицијом што је сигурно велика заслуга општине Невесиње која сваке године успијева да организује Олимпијаду и приреди друге културне садржаје – поручио је Шаровић.

Културно-умјетнички програм обиловао је фолклорним кореографијама и наступима пјевачких, плесних и етно група.  Вече су отворили „Анђели“ из Ниша, а затим су са свечане позорнице запјевали мушка и женска пјевачка група из Билеће. Смјењивали су се потом КУД „Сава Владиславић“ Гацко, пјевачке групе са Пала и из Фоче, а домаћине су представљали КУД „Невесиње“, Етно група „Симонида“, Плесни клуб „Летс денс“ и народни гуслар Мирослав Шиљеговић.

Специјални гост вечери био је Драган Мирочевић из Подгорице који је општини Невесиње донирао осам дјечијих игралишта.

На Братачком лугу код Невесиња данас ће бити одржан централни догађај 141. Невесињске олимпијаде. Програм почиње у 11 часова традиционалним дисциплинама као што су скок у даљ, пењање на стуб, скакање на мијех, трка са јајетом у кашици, трка у џаку.

У раним поподневним часовима биће организована такмичења у витешким дисциплинама потезање конопа и потезање клипа.

Најатрактивније дисциплине олимпијаде трке коња остављене су за сам крај манифестације. Организатори ове године приређују четири галоперске трке, па љубитељи коњичког спорта могу очекивати истински спектакл.

 

 

Извор: Радио Невесиње